Alergiile, neplacerile sezonului de primavara. Afla cum se pot preveni!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 09.03.2016 15:47 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Alergia este raspunsul sistemului imunitar al organismului la substanţe inofensive in mod normal, cum ar fi polenuri, alimente, sau acarienii din praf.
In timp ce la majoritatea oamenilor aceste substanţe (alergeni) nu prezinta nici o problema, sistemul lor imunitar al persoanelor alergice le identifica drept o "ameninţare" şi produce astfel un raspuns inadecvat.
La nivel mondial datele sunt alarmante: aprox. 20% din populaţie este afectata de rinita alergica, cca. 6% are cel puţin o alergie alimentara, iar aproape 20% au dermatite atopice, la un moment dat.

La copiii mici prevalenţa este relativ scazuta, dar creşte rapid, atingand un maxim la sfarşitul adolescenţei şi declinand constant odata cu avansarea in varsta.
Incidenţa dermatitei atopice pana la 7 ani a crescut dramatic in ultimele decenii, 10 pana la 20% dintre copiii cu aceasta boala dezvolta astm.

“O mare varietate de alimente pot provoca reacţii alergice, dar 90% dintre raspunsurile alergice la produsele alimentare sunt cauzate de: lapte de vaca, soia, oua, grau, arahide, nuci, peşte şi crustacee.” explica dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie şi imunologie clinica din cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic şi tratament.

Alergenele sunt conţinute şi/ sau vehiculate de diverşi factori din mediul extern: factori fizici (caldura sau frigul), chimici (substanţe chimice, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale şi insecte, latex etc.) şi biologici (bacterii, virusuri, paraziţi, toxine microbiene, insecte, polen, fructe, praf, fulgi, par şI scuame de animale, seruri heterologe, vaccinuri etc.)

Simptomele de alergie variaza in complexitate, severitate şi manifestare.
La alergiile atopice efectul expunerii la un alergen poate fi imediat, iar simptomele uşoare sau severe, variind de la prurit ocular, eczeme, rinita, conjunctivita, bronhoconstricţie, varsaturi şi diaree, iar in cazuri rare, anafilaxie.
Manifestarile bolii atopice variaza considerabil in funcţie de alergenul implicat, precum şi de varsta persoanei alergice.
In timpul copilariei, alergiile alimentare (in special la oua şi lapte) sunt cele mai comune.
Dupa varsta de 3 ani, majoritatea copiilor alergici tolereaza aceste alimente, in timp ce alergia la inhalanţi devine predominanta.

Simptomele alergice specifice sunt: eczema, rinita alergica, inflamaţia oculara sau conjunctivita, simptomele gastro-intestinale, urticaria, sindrom de alergie orala, astmul şi, in cel mai grav caz, reactia anafilactica.

“Ştiaţi ca sindromul de alergie orala poate sa apara la persoane alergice la polen, atunci cand acestea mananca anumite fructe, legume, nuci sau fasole? Simptomul apare din cauza unei reacţii incrucişate - polenurile conţin proteine cu structura asemanatoare cu cele prezente in acest aliment special. Vestea buna este ca, de obicei, manifestarile se limiteaza la ingestia de fructe şi legume nefierte”, detaliaza dr. Adriana Tudose.

Cel mai frecvent afectate organele sunt cele de la nivelul caii de patrundere in organism a alergenului (pielea şi mucoasele, aparatul respirator şi aparatul digestiv).
Simptomele pot fi locale (cutanate, oculare, ORL, pulmonare, digestive) sau sistemice (cefalee, febra, vertij, stare de rau, hipotensiune arteriala, sincopa, stop cardio-respirator), care apar atunci cand alergenele sunt introduse direct in curentul sanguin (prin injecţii, perfuzii, transfuzii, muşcaturi sau inţepaturi de animale etc.).

Pentru a putea ţine sub control sau trata alergiile trebuie mai intai identificate.
Astfel, testele alergologice au ca scop depistarea alergenului implicat in declanşarea unei reacţii alergice.

Se folosesc in mod uzual trei tipuri de teste: cutanate, serologice şi hematologice, fiecare cu anumite avantaje şi dezavantaje, iar medicul alergolog va poate recomanda cea mai potrivita metoda.

Evitarea este intotdeauna cel mai bun tratament pentru alergii.
Insa, atunci cand acest lucru nu este posibil, exista medicamente ce pot ajuta la controlul simptomelor: decongestionantele nazale şi antihistaminicele sunt cele mai frecvente medicamente antialergice, iar corticosteroizii topici sunt eficienţi in tratarea inflamaţiei nazale.
In cazul reactiilor moderate se recomanda tratament antihistaminic H1, iar pentru terapia reacţiile severe se administreaza tratament cortizonic sistemic.

Exista cateva metode simple de prevenire ce pot impiedica apariţia simptomelor alergiilor, diferite in funcţie de tipul afecţiunii.
Astfel, pacienţii cu astm sau rinita alergica declanşate de acarieni, mucegaiuri sau alţi alergeni de interior trebuie sa controleze calitatea climatului din casa: temperatura scazuta, umiditate scazuta (intre 40 şi 50 %) şi o buna ventilaţie.

“Persoanele cu alergii la acarienii din praful de casa şi mucegaiuri trebuie sa imbrace complet salteaua de dormit, pernele, plapuma, cuverturile si paturile in huse impermeabile la alergene. In plus, trebuie sa aveţi in vedere spalarea saptamanala a intregii lenjerii de pat cu apa la temperatura de 55℃- 60℃, reducerea umiditatii relative (sub 50 %) şi aerisirea zilnica a camerei, in functie de climat. Nu uitaţi de ventilarea optima a bucatariilor/ bailor pentru eliminarea aburilor, utilizarea instalatiei de aer conditionat/ dezumificatoarelor, inlaturarea excesului de apa de pe obiecte sanitare/ din bucatarie, solutionarea scurgerilor/ stagnarilor de apa. Nu in ultimul rand, evitaţi dormitul in camere neamenajate - casa de tara, conditii hoteliere improprii, evitarea locuirii in subsoluri, incaperi umede etc.”, recomanda dr. Adriana Tudose.

In vederea reducerii expunerii la polenuri se recomanda evitarea activitatilor exterioare, in aer liber, atunci cand concentratia polenurilor este mare (in sezoanele polenice, in special in zilele calduroase si uscate) şi realizarea activitatilor in exterior mai ales in zilele umede, innorate sau ploioase.
Şi, foarte important, precauţie la consumul de alimente cu reacţie alergenica incrucişata, polen-alimente.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.