Alfabetul florilor, doamnelor si domnisoarelor! Cu drag...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 07.03.2016 12:18 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Celebrand Ziua Internaţionala a Femeii, Romfilatelia invita la un manifest simbolic pentru femeile de pretutindeni şi dedica acestora un buchet filatelic de flori regasit in cea mai recenta emisiune de marci poştale denumita Alfabetul florilor (II) CU DRAG.
Aceasta poate fi achiziţionata incepand de marţi, 8 martie a.c., din magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Fiecare dintre timbrele acestui proiect infaţişeaza o letrina impletita cu o floare, intreaga emisiune alcatuind cuvintele „CU DRAG” şi subliniind astfel alegerea denumirii acestui proiect.
Expresia „CU DRAG” este formata de cele şase marci poştale ale emisiunii, fiecare litera reprezentand iniţiala florii care se regaseşte ilustrata pe timbrul respectiv.

Timbrul cu valoarea nominala de 1,20 lei prezinta litera C de la Crizantema, cunoscuta şi sub numele de tufanica sau margareta de toamna.
Crizantema aparţine genului de flori Chrysanthemum, ce cuprinde peste 30 de specii de plante perene, ale caror flori variaza in forme şi culori, separand astfel speciile de flora spontana de cele cultivate.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 1,40 lei este reprezentata litera U de la Urechelniţa, al carei nume nu tradeaza cu nimic frumuseţea şi utilitatea plantei. Aceasta se regaseşte in flora spontana europeana, dar este adesea cultivata şi pentru caracterul sau ornamental şi curativ.

Litera D este reprodusa pe timbrul cu valoarea nominala de 1,60 lei şi face referire la Dalie, al carei gen Dahlia cuprinde peste 15 specii perene şi este originar din America Centrala şi de Nord. Numele plantei vine de la botanistul suedez Anders Dahl, cel care a adus planta din America, cultivarea sa in Europa incepand in Gradinile Regale din Madrid.

Timbrul cu valoarea nominala de 4,50 lei ilustreaza litera R de la Ruscuţa de primavara, specie care creşte in Europa şi Asia, fiind considerata otravitoare, dar avand proprietaţi curative in cazul bolilor cardiace.

Litera A este reprezentata pe marca poştala cu valoarea nominala de 8,00 lei şi face referire la Azalee, planta care este de fapt un grup de arbuşti şi care atrage atat prin marimea şi alcatuirea florii, cat şi prin coloritul viu, in tonuri şi nuanţe de la roşu inchis sau violet pana la roz şi alb.

Timbrul cu valoarea nominala de 16,00 lei ilustreaza litera G de la Gladiola, planta al carei gen Gladiolus cuprinde peste 250 de specii cu raspandire in Asia, Europa şi Africa de Sud.
Gladiolele sunt inrudite cu irişii, ambele flori avand o tija alungita şi ascuţita catre varf, sub forma de sabie, aspect regasit şi in denumirea plantei, numele acesteia derivand de la cuvantul latinesc pentru sabie, gladius.

Cele şase marci poştale ale emisiunii sunt insoţite de doua plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinieta şi blocul de 6 timbre + 6 tabsuri.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.