Alo, alo, aici Radio Bucuresti!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 31.10.2013 16:03 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Sunt cuvintele auzite pentru prima data de ascultatorii romani la 1 noiembrie 1928, moment ce a insemnat naşterea Radioului Romanesc, marcand, astfel, evoluţia tehnologica naţionala şi permiţand alcatuirea unui fond unic inestimabil, o adevarata panorama sonora a istoriei şi culturii romaneşti.
Cei 85 de ani scurşi de la prima emisiune radiodifuzata au permis Societaţii Romane de Radiodifuziune sa-şi creeze cea mai veche şi mai cuprinzatoare arhiva media naţionala: Fonoteca de Aur, ce reuneşte voci ale unor personalitaţi marcante ale istoriei, culturii, literaturii, ştiinţei, filozofiei, muzicii şi diplomaţiei romaneşti.
Romfilatelia se alatura manifestarilor ocazionate de celebrarea a 85 de ani de existenta a Radioului Romanesc şi introduce in circulatie o emisiune de marci postale intitulata Fonoteca de Aur a Romaniei.
Aducand elogiu istoriei şi culturii romaneşti, emisiunea de marci poştale ilustreaza doar 12 dintre comorile Fonotecii de Aur, care se regasesc printre cele mai valoroase inregistrari aflate in arhiva sonora naţionala.
Astfel, cele doua timbre ale emisiunii reproduc imaginile lui Nicolae Iorga (ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 1,00 leu) şi Elena Vacarescu (redata pe timbrul cu valoarea nominala de 14,50 lei).
Alaturi de acestea, emisiunea mai conţine un plic prima zi şi un intreg poştal, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 4 timbre şi blocul de 2 timbre + 14 viniete.
Blocul emisiunii are ca element distinctiv un disc imprimat in folio aur, cele doua marci poştale ale emisiunii, precum şi viniete ce ilustreaza personalitaţi romaneşti de seama: George Enescu, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu,  Henri Coanda, Mihail Jora, Tudor Arghezi, George Calinescu, Maria Tanase, Mihail Sadoveanu şi Nicolae Titulescu.
Incepand cu ziua de luni, 4 noiembrie 2013, emisiunea de marci poştale Fonoteca de Aur a Romaniei va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.