Altarul democratiei de pe Muntele Rushmore

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 05.02.2012 12:28 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Portretele inalte de 18 metri a patru dintre presedintii americani se inalta de-asupra lumii, fiind sculptate in granitul din Mount Rushmore, in Dealurile Negre (Black Hills).
Muntele Rushmore se afla la 5 kilometri de Keystone, pe drumul 244. Ce reprezinta acest munte? Dupa unii, este un "remarcabil altar al democratiei" cioplit in piatra bruta, numai cu ajutorul unui ciocan si al dinamitei. Geniul lui Gutzon Borglum a dezvaluit acolo unde nimeni nu vedea altceva decat stancile muntilor "Black Hills", imaginile realiste ale patru dintre cei mai de seama presedinti ai Statelor Unite ale Americii.

Acestia sunt George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt si Abraham Lincoln. Dintre toti, Roosevelt a fost acel personaj despre care se spune ca a ridicat cele mai mari dificultati de sculptare, datorita ochelarilor care trebuiau reprezentati.

Ideea in sine nu apartine sculptorulului, ci unui istoric si publicist local, Doane Robinson, care a dorit sa atraga turisti pe frumoasele Dealuri Negre. In anul 1924, il atrage de partea sa pe Gutzon Borglum, pe care il convinge sa construiasca un "altar al democratiei" infatisat de statuile presedintilor. Proiectul initial a fost conceput ca sa-i reprezinte pe acestia pana la bust, dar acesta nu a fost definitivat niciodata.
Din aceasta cauza, este meritorie initiativa celor doi de a incepe sculpturile de sus. Lucrarile au inceput abia in 1927, cand Borglum era in varsta de 60 de ani. De altfel, tot restul vietii i-a fost ocupat de realizarea acestui proiect. Omuletul scund, chel, energic, sincer si patriot, dar foarte greu de lucrat cu el, a castigat in cel mai scurt timp simpatia mass-media si a castigat mult mai multa recunostinta din partea publicului decat castiga in mod normal un artist. El singur a proiectat monumentul si a condus impresionanta forta de munca, alcatuita din localnici, mineri si muncitori. Acestia au aruncat in aer bucati din munte pentru a trasa liniile chipurilor presedintilor, pentru ca mai tarziu sa le modeleze cu ciocanul si cu dalta catarati pe platforme suspendate.

Proiectul este tot atat de maret ca artistul insasi, care este nascut din parinti emigranti mormoni din Danemarca. Tatal sau a fost sculptor in lemn, de la care, probabil, a deprins mestesugul sculpturii de foarte tanar. Profesorii iezuiti de la un internat romano-catolic din Xavier (Kansas) la care a fost trimis de catre tatal sau au ramas de-a dreptul impresionati de talentul de desenator al tanarului Gutzon. Ceva mai tarziu il intalnim la Paris, unde studiaza artele si unde il cunoaste pe mentorul sau - marele sculptor Auguste Rodin.

Pentru realizarea proiectului de la Mount Rushmore, artistul a infruntat toate piedicile impuse de conducatorii parcului national. Muncile au fost intrerupte de foarte multe ori din cauza reducerilor permanente a fondurilor si a vremii nefavorabile. Portretul lui Washington a fost dezvelit oficial in 1930, iar cel al lui Jefferson in 1936, pentru ca un an mai tarziu sa fie inaugurat cel al lui Lincoln. Abia in 1939 avea sa fie inaugurat si ultimul dintre portrete, cel al lui Roosevelt. Insa, proiectul nu a fost terminat din cauza ca sculptorul a decedat rapus de varsta, la 71 de ani, in anul 1941. Catva timp dupa deces, fiul sau a preluat lucrarile, irosind toate fondurile ramase. Valoarea monumentului se ridica la aproximativ 1 milion de dolari.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.