Angel, cea mai mare cascada a lumii. VIDEO!

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 07.06.2015 12:07 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

In sectorul occidental al parcului national venezuelean Canaima, se afla Auyan-tepuy, unul dintre tepui cei mai faimosi si mai mari ai lumii, tepui fiind muntii cu varf plat si care se termina brusc cu faleze imense.

Pe un astfel de tepui s-a nascut cascada cea mai inalta din lume, cu o inaltime de 979 metri.

Cascada Angel a fost botezata astfel dupa Jimmy Angel, aviatorul american care a descoperit-o in 1933.

Pana atunci, indienii Pemon, care evident o stiau cu mult timp inainte o numeau Churun Meru.

Alte surse sustin ca bastinasii au numit-o Kerekupai-Meru, ceea ce inseamna "Saritura cea mai adanca", fiind confundata de fapt cu Churun-Meru.

Cursul cascadei este un afluent al raului Rio Carrao, Cascada Angel coborand de pe platoul muntos Auyan-tepuy, care are o suprafata de 700 km2.
Apa este pulverizata in timpul caderii, de pe treapta vizibila de fapt de 805 m, mai ales in anotimpul secetos, picaturile de apa se preling pe peretii stancosi, fiind colectate intr-o vale adanca intr-un rau torential care, dupa un traseu scurt, urmeaza inca o cadere de 200 m.
Alimentarea cascadei cu apa se face prin ploile torentiale.

Cu toate ca venezuelanul Ernesto Sánchez la Cruz a descoperit cascada in 1910, numele cascadei poarta numele pilotului american Jimmy Angel, care a redescoperit-o in 1933.

Redescoperirea s-a datorat intamplarii, pilotul primind o oferta de 5000 de dolari pentru inconjurul muntelui venezuelean.

Dupa ce a aterizat pe platou, pilotul si insotitorul lui au reusit in cateva zile sa separe prin spalare o cantitate apreciabila de aur din albia raului.
La data de 16 noiembrie 1933, deasupra canionului raului Rio Churun, Jimmy Angel a descoperit cascada impunatoare care ii poarta numele.

Avionul lui este astazi expus in Ciudad Bolivar (Venezuela).
In 1949, o expeditie condusa de fosta corespondenta americanca de razboi, Ruth Robertson, a strabatut canionul Churun intr-o ambarcatiune cu motor.

Cand a zarit pentru prima data cascada la lumina lunii, a descris-o ca fiind „un suvoi lung de argint invaluit intr-o stralucire galben-rosiatica”.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.