Ateneul Roman – 125 de ani de istorie, muzica si arta

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 20.02.2013 13:42 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale aniversară Ateneul Român – 125 de ani de la inaugurare, continuând seria emisiunilor filatelice dedicate valorilor arhitecturale româneşti prin abordarea unei unei tematici îndrăgite de colecţionari – Ateneul Român, construcţie în sălile căreia au răsunat acorduri celebre.
Construcţia – simbol al Bucureştiului – impresionează prin împletirea armonioasă a elementelor decorative: faţada are aspectul unui templu grecesc cu cele opt coloane ionice de proporţii similare coloanelor templului Erechteion de pe Acropole, în timp ce interiorul, fastuos şi elegant, se distinge prin cele patru scări de marmură de Carrara, în spirală, sculpturile decorative executate de artişti italieni şi germani, precum şi celelalte ornamentaţii bogate.
Emisiunea aniversară de mărci poştale este alcătuită din două timbre cu valoarea nominală de 5,00 lei şi 9,10 lei, un plic prima zi şi 2 cărţi poştale maxime. Ca formă de machetare, au fost folosite coliţa, minicoli de 10 timbre şi coli de 20 de timbre.
Începând cu ziua de vineri, 22 februarie 2013, emisiunea de mărci poştale Ateneul Român – 125 de ani de la inaugurare va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.
***
Ateneul Român a fost ridicat în Grădina Episcopiei, teren ce aparţinea familiei Văcăreştilor.
Mulţi contemporani au criticat amplasamentul ... căci locul ales era socotit ca fiind prea departe de centrul oraşului şi foarte greu de ajuns, mai cu seamă iarna. Nu avea statul destule terenuri centrale, trebuia oare neapărat ales acest loc "la marginea oraşului"? În 1886 a început construcţia actualului edificiu; o parte din fonduri au fost adunate prin subscripţie publică, la îndemnul Daţi un leu pentru Ateneu.
La recomandarea arhitectului francez Charles Garnier, autorul Opéra Garnier din Paris, planurile clădirii au fost concepute de arhitectul francez Albert Galleron, în aşa fel încât să se poată folosi fundaţia deja turnată a manejului început de „Societatea Equestra Română”.
Clădirea a fost inaugurată la 14 februarie 1888.
Faţada este un peristil cu lăţimea de 48 m. Cele 6 coloane ale peristilului au 12 metri înălţime, fiind identice în dimensiuni cu cele ale Erechteionului din Atena. Sub peristil se află cinci medalioane în mozaic care îi reprezintă pe cinci mari domnitori ai ţării: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, regele Carol I al României, Vasile Lupu şi Matei Basarab. Înălţimea totală a clădirii până în vârful cupolei este de 41 m.
În interior, sala de concerte, cu un diametru de 28,50 m, şi o înălţime de 16 m, are 600 de locuri la partere şi 52 de loji (în total aproximativ 794 de locuri).
În 1935, la initiaţiva lui George Enescu, au fost strânse fonduri pentru construcţia orgii de concert, amplasată în fundalul scenei.
Ateneul a fost consolidat şi restaurat în perioada 2000-2004, de arh. Raluca Nicoara & al. şi ing. Dragoş Badea, şi a fost redeschis în 2005, cu ocazia ediţiei a XVII-a a Festivalului Internaţional George Enescu.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.