Attila, regele hunilor

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 09.01.2012 07:48 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Attila a fost ultimul si cel mai puternic rege a hunilor, domnind între anii 433–453. Născut într-o familie nobilă, el l-a urmat la tron pe unchiul său Roas, împreună cu fratele său Bleda.

În tinerete a trăit la curtea din Ravenna, ca ostatic. Prezenta sa acolo era o garantie că hunii din Bazinul Panonic condusi de unchiul său nu vor ataca Imperiul Roman de Apus. Împreună cu fratele său, Bleda, a continuat politica de unificare a triburilor hune, politică începută de Rua (Roas, Ruga). Cu toate acestea, nu a reusit nicicând să controleze toate triburile hune. Noul regat, asupra căruia a domnit din anul 435 împreună cu fratele său Bleda, cuprindea populatii eterogene, întinzându-se de la Caucaz până la Rin. În anul 445 Bleda a fost ucis din porunca lui Attila, iar după aceasta centrul politic al formatiunii controlate de el s-a stabilit în Câmpia Tisei.

Balcaniul a fost prădat repetat, iar în anul 447 armata lui Attila ajunge până la hotarele Constantinopolului condus în acea perioadă de Theodosius al II-lea, nereusind totusi să-l cucerească. După cucerirea mai multor provincii din apropierea Constantinopolului, Theodosius este nevoit să plătească tribut anual către huni.

În anul 451 hunii lui se îndreaptă împotriva Imperiului Roman de Apus si invadează Galia. Sunt înfrânti în bătălia de pe Câmpiile Catalaunice, de către alianta germanică alcătuită din vizigoti, burgunzi si franci, sprijiniti de romani, condusă de generalul roman Flavius Aetius. Bătălia a fost descrisă ca fiind una din cele mai sângeroase înfruntări din istorie, Attila pierzând între 200.000 si 300.000 de războinici. Învins, Attila se retrage, dar îsi adună o armată nouă, iar anul următor pleacă spre Roma. A cucerit multe orase ale Italiei, dar când a ajuns în apropierea Romei s-a întâlnit cu Papa Leon I. Impresionat de acesta, Attila s-a retras. În anul 453, Attila a pregătit o nouă incursiune în Italia, dar a murit înainte ca planurile sale să se materializeze.

Conform legendei, moartea lui Attila a survenit în noaptea nuntii sale cu printesa burgundă Ildikó. Excesul de alimente si băutură i-ar fi provocat o puternică hemoragie nazală, iar dimineata a fost găsit înecat în propriul sânge. Alte surse spun că ar fi fost ucis de către Ildikó.
Este urmat la tron de fiul său, Ernac.(wikipedia)

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.