BANATEANUL care a ajuns PRIMUL MILIARDAR in DOLARI al ROMANIEI. Cine a fost siˇpe mainile cui a ajuns AVEREA lui?...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 20.06.2017 08:33 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Iosif Constantin Dragan s-a nascut la 20 iunie 1917, la Lugoj.
A fost primul miliardar in dolari al Romaniei şi lider in topul celor mai bogaţi romani, in 2006,
conform revistei Capital, cu circa 1,3 – 1,6 miliarde de dolari.

Iosif Constantin Dragan a fost, cel puţin, simpatizant al Garzii de Fier.
In 1941, a pus bazele unei companii care exporta petrol romanesc in Italia fascista.
Unele surse au susţinut ca a fost chiar trezorierul Garzii de fier şi ar fi plecat cu banii, pentru ca,  dupa al doilea razboi mondial, in 1948, sa fondeze o companie de distribuţie a gazului petrolier  lichefiat, Butan Gas.
I.C. Dragan şi-a expus opiniile cu privire la Garda de Fier fascista, in 1940, in ziarul pro-Mussolini,  Conquiste d’Impero, in doua articole intitulate „The Mistique of Codreanu’s Legionnaires” şi „Romanian  Corporatism: Pieces of Legionnaire Doctrine”.
In anul 1987, pe baza articolelor, revista italiana Il Panorama l-a numit „legionar”, dar Dragan a dat  in judecata revista şi a caştigat procesul, deoarece nu s-a dovedit concret, cu acte, ca a fost membru  efectiv al organizaţiei.

In 1967, a pus bazele Fundaţiei Europene Dragan, fundaţie care declara ca scop promovarea „valorilor  civilizaţiei romaneşti”.
A mai fondat doua edituri (Nagard in Italia şi Europa Nova in Romania), o universitate privata –  Universitatea Europeana Dragan, fondata in 1991 la Lugoj, o staţie TV, una radio (Radio NovaFm), un  saptamanal la Lugoj – Redeşteptarea, şi un cotidian la Timişoara – Renaşterea Banaţeana, preluand de  fapt fostul ziar de partid şi de stat al judeţului Timiş, Drapelul Roşu.
A mai finanţat construirea langa Orşova a statuii inalte de 40 de metri a lui Decebal, cea mai inalta  sculptura in piatra din Europa.

Deşi simpatizant al Garzii de Fier, Dragan a devenit colaborator semioficial al lui Ceauşescu şi al  regimului comunist, avand acces la unele documente inedite despre Ion Antonescu.
In semn de recunoaştere, ca economist, tracolog, scriitor şi preşedinte al Fundaţiei Europene Dragan,  la 7 octombrie 1980, Universitatea din Timişoara l-a numit profesor asociat.
Dupa 1989, i-a sprijinit financiar pe Eugen Barbu şi Corneliu Vadim Tudor pentru a-şi lansa revista  Romania Mare.

In 1995, la varsta de 78 de ani, I.C. Dragan s-a casatorit cu Daniela Veronica Guşa, de 22 de ani,  fiica generalului Ştefan Guşa, fostul şef al Marelui Stat Major al Armatei Romane (1986-1989) şi  personaj cheie in evenimentele din decembrie 1989.

S-a stins din viaţa la 91 de ani, la 21 august 2008, la Palma de Mallorca.(sursa: Wikipedia şi alte  surse)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.