BANATEANUL care a infiintat PRIMA SCOALA ROMANEASCA la BUDAPESTA

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 31.10.2017 20:59 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Constantin Diaconovici Loga, pedagog si scriitor banatean, s-a nascut la Caransebes, la 1 noiembrie 1770.
Potrivit documentelor, de numele familiei sale se leaga intemeierea satului Sredistea Mare, de langa Varset.
Bunicul sau, Vasile Diaconu Loga, un cunoscut zugrav de biserici, plecat din Tismana impreuna cu cincizeci de familii, a fondat aceasta localitate si o scoala in care preda „maiestria zugravelii”.
Studiile primare le-a facut in Caransebes iar cele gimnaziale, la Lugoj.
Mai apoi, studiaza dreptul si stiintele politice la Pesta.
Dupa absolvire, devine translator la magistratura orasului, revizor si corector al cartilor romanesti in tipografia Universitatii, la Buda.
Il suplineste un timp pe Petru Maior, cenzor la Buda, si il ajuta sa editeze Istoria pentru inceputul romanilor in Dachia.

Prin stradaniile sale avea sa se deschida prima scoala a coloniei romane din Pesta, unde, pana in 1812, lucreaza ca invatator.
Cantor la biserica ortodoxa din Buda, introduce serviciul religios in limba romana.
La initiativa lui s-a infiintat prima societate a femeilor romane din Pesta.
Intors in tara, functioneaza timp de optsprezece ani, ca profesor la Scoala Normala din Arad.
Pe langa implicarea lui in miscarea nationala, Diaconovici-Loga a desfasurat in aceasta perioada si o bogata activitate ca scriitor.
In 1818, publica la Buda Ortografia sau dreapta scriere, la 1822-1823 publica manualul Gramatica romana, de o deosebita valoare pentru elevii scolilor normale, iar in 1826 intocmeste un Octoih si tipicon cu catavaseriu tiparit in 1826, care a fost intens folosit in bisericile romanesti pentru mai bine de un secol.
In 1830, este numit in functia de director al scolilor romanesti si sarbesti de pe teritoriul regimentelor de granita banatene.
Chemarea la tiparirea cartilor romanesti si versuri pentru indreptarea tinerilor (1821) contine un adevarat program de luminare a neamului prin cultura „precum in timpul nostru se cere”.
Gramatica romaneasca pentru indreptarea tinerilor, din 1822, una dintre primele gramatici romanesti, depaseste prin semnificatie cadrul unui simplu instrument de studiu, fiind o pledoarie pentru limba nationala.
Tipareste carti ce vor circula in Ardeal, in Tara Romaneasca si in Moldova, pe care le plateste cu pretul propriei case.
A ajuns atat de sarac, incat cere sa i se primeasca fetele la orfelinat, dar spune: „sunt rasplatit atunci cand vad ca am putut si eu cu ceva folosi neamului meu”.

O instiintare, aparuta in Foaie pentru minte, inima si literatura (1842) il mentioneaza pe Constantin Diaconovici Loga ca autor al unor lucrari in manuscrise ce ieseau din sfera didactica, fara a trada insa interesul instructiv-educativ: Istoria romanilor de la zidirea Romei, Istoria Bibliei si romanul Belisarie, talmacit din Marmontel.
Intors la Caransebes, Constantin Diaconovici-Loga, slabit de batranete, se stinge din viata la 12 noiembrie 1850.(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.