BANATEANUL care i-a inchinat ODE lui CEAUSESCU si PARTIDULUI INIMILOR NOASTRE… VIDEO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 09.05.2017 07:58 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Marius Ţeicu s-a nascut la 9 mai 1945, la Reşiţa, dar de la varsta de 2 ani familia lui s-a mutat la Timişoara.
Compozitor, solist vocal, instrumentist (pian, instrumente cu clape, oboi), orchestrator, dirijor şi profesor, Marius Ţeicu absolvit Liceul de muzica din Timişoara, in 1963, la secţia oboi-pian, apoi Academia de muzica din Bucureşti, in 1968, la secţia dirijat.

Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania din anul 1974, de asemenea profesor, intre anii 1991-2002, al Facultaţii de Teatru din cadrul Universitaţii Ecologice din Bucureşti.
Din anul 2002, este profesor al Facultaţii de Teatru din cadrul Universitaţii Spiru Haret din Bucureşti.
A primit Premiul pentru intreaga cariera la Premiile Muzicale Radio Romania din 2016, dupa ce, in mai 2004, a fost decorat de preşedintele ţarii, Ion Iliescu, cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler.

Creaţia sa muzicala cuprinde peste cinci sute de melodii de muzica uşoara, majoritatea facand parte din programele de Radio şi Televiziune, fiind editate pe CD-uri, casete sau discuri vinil.
A semnat partituri muzicale pentru filme artistice de lung metraj, filme muzicale, muzicaluri pentru copii şi tineret, show-uri de televiziune, muzica pentru copii, spectacole de revista, opereta, etc.

Compozitorul Marius Ţeicu a recunoscut insa ca a scris „cateva” piese corale inchinate partidului, fara texte, spunand ca a facut aceasta „mai mult de frica”, candva prin anii 1980.
„Nu cred ca un compozitor care a scris piese de genul acesta e mai vinovat ca Ion Iliescu”, a declarat Horia Moculescu.
„Nici un compozitor nu a fost obligat sa scrie pentru partid. A facut-o din proprie sa voinţa”, a mai spus preşedintele UCMR, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania.(sursa: Wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.