Biblia de la Bucuresti, prima traducere completa a Bibliei in limba romana

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 09.11.2015 21:56 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Biblia de la Bucuresti, cunoscuta si sub denumirea de Biblia Cantacuzino, a fost prima traducere completa a Bibliei in limba romana, fiind publicata la Bucuresti in 1688.

Scrisa cu caractere chirilice, titlul ei complet era Biblia adeca Dumnezeiasca Scriptura a Vechiului si Noului Testament.
Traducerea s-a bazat pe versiunea lui Nicolae Milescu a Septuaginta, revazuta de „oamenii locului”, cu aportul fratilor Greceanu (Radu si Serban), fiind tiparita in Tara Romaneasca cu ajutorul principelui Serban Cantacuzino (1678-1688).
Aceasta Biblie a pus o piatra de temelie la dezvoltarea limbii romane scrise, pentru mult timp ea fiind Biblia standard folosita de catre Biserica Ortodoxa Romana.

Inainte de fratii Greceanu, au fost facute traduceri partiale, cum ar fi Evanghelia slavo-romana (1551), Evanghelia lui Coresi (1561), Cartea Psalmilor de la Brasov (1570), Palia de la Orastie (1582), Noul Testament, tiparit la Balgrad, adica la Alba Iulia, in 1648.
Au urmat Biblia lui Petru Pavel Aron (1760-1761), Biblia de la Blaj (1795), tradusa de Samuil Micu si altele.

Doua traduceri principale sunt utilizate in prezent in limba romana.
Biserica Ortodoxa Romana foloseste versiunea Biblia Sinodala, traducerea standard a Bibliei Ortodoxe Romane, publicata cu binecuvantarea Patriarhului Teoctist.
Cultele protestante folosesc in principal traducerea lui Dumitru Cornilescu publicata pentru prima data in 1928.
In 1989, a aparut Biblia Cornilescu Revizuita, aceasta editie a incercat sa fie cat mai aproape de manuscrisele originale, formale gramaticale fiind corectate si adaptate in functie de evolutia limbii romane moderne.(wikipedia)

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.