Bolile infectioase grave, o amenintare majora pentru sanatatea publica din Romania

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 02.04.2016 15:15 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Scaderea acoperirii vaccinale reprezinta una dintre ameninţarile majore pentru sanatatea publica la nivel global, iar Romania se confrunta in ultimii ani cu o situaţie ingrijoratoare, rata de vaccinare fiind mult sub nivelul optimal, de 95%, recomandat de catre Organizaţia Mondiala a Sanataţii.

Pentru copiii care au implinit un an in iulie 2015, spre exemplu, acoperirea vaccinala la 12 luni era sub 90% pentru bolile transmisibile prevenibile prin vaccinare, precum difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita, rujeola, oreion, rubeola sau hepatita B, arata datele Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Panta descendenta pe care se afla acoperirea vaccinala in Romania este şi o consecinţa a scaderii increderii parinţilor in beneficiile vaccinarii, ceea ce a dus la refuzul unora dintre aceştia de a-şi vaccina copiii, fenomenul fiind alimentat de informaţii false vehiculate in spaţiul public, provenind din surse necredibile din punct de vedere ştiintific şi medical.

Specialiştii in domeniul vaccinologiei atrag atenţia ca orice decizie a parinţilor legata de vaccinarea copiilor trebuie luata cu responsabilitate, iar responsabilitatea inseamna o informare corecta pe aceasta tema, din surse avizate profesional.

„Vaccinarea, conform practicii in vigoare, a medicinei bazate pe dovezi practic, este singura cale prin care putem preveni in mod specific apariţia unor boli infecţioase grave, care pot pune in pericol sanatatea individului şi, in consecinţa, sanatatea populaţiei. Ne dorim ca oamenii, in general, şi parinţii copiiilor, in particular, sa inţeleaga corect toate aspectele legate de vaccinare şi sa acţioneze cu responsabilitate in ceea ce priveşte vaccinarea. Trebuie sa discernem intre informaţia medicala, bazata pe dovezi ştiinţifice şi informaţiile provenite din surse neavizate care, punand in discuţie efectele benefice ale vaccinarii, reuşesc in anumite cazuri sa determine atitudini confuze. In multe situaţii, din cauza acestor atitudini, acoperirea vaccinala a scazut, ceea ce inseamna riscuri pentru sanatatea publica şi riscuri pentru copiii care nu au fost vaccinaţi incomplet cu vaccinurile incluse in Programul Naţional de Vaccinare”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila – preşedinte la Societatea Romana de Microbiologie, membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sanataţii pentru Europa.
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.