Buzduganul Unirii Intregului Neam Romanesc

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 01.12.2015 12:22 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

La Muzeul National de Istorie a Romaniei, printre bunurile culturale referitoare la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, clasate in Patrimoniul Cultural Naţional, se afla şi Buzduganul regelui Ferdinand al Romaniei.

Buzduganul are un maner tubular din argint si aur care imbraca un schelet din fier, cu o dimeniune max. - 105 mm, dimensiune min. - 29 mm, greutate - 2290 g, lungime - 695 mm.
In partea superioara a manerului este profilat un mic tambur din aur cu ornamente vegetale, unele emailate cu alb si albastru, intercalate cu spineli mari in casete dreptunghiulare, si un anou dreptunghiular in capat.

Deasupra are un inel torsionat din argint urmat de un decor vegetal incizat din aur si email alb-albastru.
In urmatorul registru, intre doua inele profilate, din aur, cu motive decorative traforate ce incadreaza spineli fixati in satoane circulare, se afla gravata in argint inscriptia "1916 - 1919".
Urmeaza o zona de argint care are aplicata o banda spiralata din aur pe care sunt motive vegetale traforate, emailate alb si albastru.
Intre spatiile spiralelor este gravata inscriptia: "M.S. REGELUI FERDINAND AL TUTUROR ROMÂNILOR. DARUIT ACEST BUZDUGAN SPRE POMENIREA RAZBOIULUI PURTAT DE LA 1916 PÂNA LA 1919 PENTRU DEZROBIREA SI UNIREA INTREGULUI NEAM ROMÂNESC".
In partea superioara a inscriptiei este un tambur din argint pe care sunt incizate numele provinciilor romanesti unite: Basarabia, Romania, Tara Ardealului, Bucovina.
Pe acest tambur, patru femei in costume populare specifice fiecarei provincii romanesti sustin un glob de aur ajurat pe care sunt fixate opt bare din fier, arcuite in relief, avand fiecare cate trei ghinturi piramidale.

Pe o bara este incizata inscriptia: "PROIECT DE COSTIN PETRESCU", iar pe alta este inscriptia: "EXECUTAT DE CASA RENE BOIVIN. 27 RUE DES PYRAMIDE".
Globul este din foaie de aur ajurata cu motive florale si geometrice.
La mijlocul distantei dintre doua bare este traforata cifra "F", avand incastrate cinci perle si deasupra cate o coroana traforata.
Deasupra globului este un cap de acvila din aur cu o cruce in cioc.
Buzduganul a fost platit prin suscriptie publica.
Regele Ferdinand l-a primit pe 10 mai 1920.
Se detaseaza in trei parti.

sursa: Institutul de Memorie Culturala

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.