Cadouri pentru copiii cuminti si nuieluse celor obraznici

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 06.12.2014 18:49 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

De-a lungul timpului, obiceiurile crestine s-au suprapus peste cele precrestine, astfel ca in prezent, in ajunul Sfantului Nicolae (si in ziua urmatoare) se intalnesc atat ritualuri magice, farmece si pronosticuri meteorologice, cat si ofrande aduse mortilor sau colinde pentru cei vii, in functie de fiecare regiune.
Insa cele mai raspandite obiceiuri din aceasta perioada presupun pregatirea cadourilor pentru copii (in noaptea Sfantului Nicolae) si impartirea ofrandelor pentru morti (in ziua de Sfantul Nicolae).

Desi preluate din traditia precrestina, obiceiurile referitoare la ofrandele pentru morti s-au impletit cu obiceiurile crestine.
De aceea, pentru a respecta Postul Craciunului şi Dezlegarea la peste, de Sfantul Nicolae se impart colacei de post (Turtele lui Sannicoara) si peste.

Conform Calendarului Creştin Ortodox, Sfantul Nicolae (numit si Sannicoara in Transilvania) este sarbatorit in fiecare an pe 6 decembrie ca o buna vestire a Craciunului.
In acelaşi timp, in mitologia romaneasca, Mos Nicolae apare ca o reminiscenţa a cultului moşilor şi stramoşilor fiind reprezentat drept un batran cu barba alba, care apare in noaptea de 5 spre 6 decembrie, calare pe un cal, aducand cadouri copiilor cuminţi şi nuieluşe celor obraznici.

Colacii Sfantului Nicolae (Turtele lui Sannicoara)

Ingrediente
1 kg faina alba Gold Maya BL00  
0,5 l de apa calduţa
60 g de drojdie
1 linguriţa sare
Mod de preparare
Se dizolva drojdia in o cana de apa calduta.
Intr-un castron se pune faina Gold Maya, se face o groapa şi se pune drojdia inmuiata amestecandu-se cu puţina faina şi se lasa la crescut aproximativ 30 minute.
Dupa ce s-a umflat destul, se amesteca bine cu faina, sare şi restul de apa calda pana ce se obţine un aluat potrivit de tare.
Se framanta bine pana ce se dezlipeşte de maini, apoi se netezeşte şi se lasa la crescut aproximativ 1 ora, langa o sursa de caldura.
Apoi se taie din aluat 12 bucati din care se modeleaza 12 turte rotunde sau se impletesc 12 colacei.
Pe fiecare colacel se formeaza semnul crucii prin crestarea aluatului sau prin aplicarea a doua faşii de aluat.
Se pun cele 12 turtiţe in tavi se lasa la crescut inca 15 minute.
Se coc la cuptorul bine incins, timp de 30 de minute, apoi se incearca daca sunt coapte (cu o scobitoare).
Cand sunt gata se scot tavile cu colacei din cuptor şi se acopera cu un prosop sa se abureasca.
Secretul bucatarului
Pentru a obţine o culoare frumoasa, colaceii se ung cu puţina apa calduţa, inainte de a fi introduşi la cuptor.
Pentru a obţine un gust mai bun, se pot adauga diferite tipuri de seminţe in aluat.

Tradiţii şi obiceiuri identificate şi promovate in cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura şi tainele painii”, derulate de Russenart Communications şi Gold Maya.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.