Calendar: 1 septembrie

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 31.08.2012 15:38 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

1 septembrie este a 244-a zi a calendarului gregorian şi a 245-a zi în anii bisecţi. 121 zile rămase până la sfârşitul anului.
1859: În întreaga lume are loc o superfurtună solară
În perioada 1-2 septembrie 1859 a avut loc cea mai mare furtună geomagnetică înregistrată vreodată până în anul 2011. Aurorele boreale au fost văzute în întreaga lume, mai ales deasupra regiunii Caraibe, de asemenea observaţii demne de remarcat au fost aurorele de deasupra Munţilor Stâncoşi, care au fost atât de strălucitoare încât lumina lor a trezit căutătorii de aur, care s-au apucat să-şi pregătească micul dejun pentru că au crezut că era dimineaţă. Sistemele de telegraf din toată Europa şi America de Nord s-au prăbuşit. Pilonii telegrafului aruncau scântei, iar hârtia folosită în telegrafiere a luat foc. Unele sisteme de telegraf păreau să continue să trimită şi să primească mesaje în ciuda faptului că erau deconectate de la sursele lor de alimentare.
1912: La Bucureşti, în sala „Eforie", a avut loc premiera filmului „Războiul Independenţei". A rulat timp de o lună, record pentru acea vreme. Filmul a fost prezentat apoi în Transilvania, la Viena şi Budapesta.
1914: Oraşului rusesc St. Petersburg i-a fost schimbat numele în Petrograd
1923: Un cutremur a devastat Tokio şi Yokohama, omorând aproape 100 000 de oameni.
1939: Al doilea război mondial: Germania nazistă invadează Polonia
1955: A fost înfiinţată Filarmonica de Stat din Cluj
1959: Au fost stabilite relaţiile diplomatice dintre România şi Japonia
1963: A luat fiinţă prima unitate specializată în domeniul informaticii şi automatizării a Armatei române
1966: Legaţia României din Olanda a fost ridicată la rang de ambasadă
1995: Armata germană a efectuat prima sa misiune de luptă de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, angajând în Bosnia bombardamente de tip „Tornado"
2001: Ceremonie în cadrul căreia România a preluat, pentru doi ani, preşedinţia Comitetului de Coordonare (CC) al Reuniunii Miniştrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM) şi a Comitetului Director Politico-Militar (PMSC) al Forţei Multinaţionale de Pace din Sud-Estul Europei (MPFSEE). (Plovdiv, Bulgaria)
2004: Începe criza ostaticilor de la şcoala din oraşul rusesc Beslan, când un grup înarmat de terorişti au luat ostatici sute de elevi şi profesori(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.