Calendar: 10 februarie

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 09.02.2012 17:33 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

10 februarie este a 41-a zi a calendarului gregorian.
1355: Regele Ludovic I al Ungariei confirmă înţelegerea cu Nicolae Alexandru, care în schimbul unor garanţii de securitate, a acceptat suzeranitatea regală maghiară asupra Valahiei Transalpine ("Ţara Românească")
1388: Menţionarea, pentru prima dată, a oraşului–cetate Suceava, drept capitală a statului feudal Moldova
1763: În urma Tratatului de pace de la Paris, Franţa a cedat Marii Britanii Canada şi teritoriile din America de Nord, de la est de râul Mississippi
1819: Simon Bolivar este numit preşedinte al Venezuielei şi comandant suprem al armatei revoluţionare
1840: Regina Victoria a Marii Britanii s-a căsătorit cu prinţul Albert
1841: A intrat în vigoare "Actul uniunii", ce confirma oficial unirea Canadei Superioare cu Canada Inferioară (actul fusese semnat în 1840).
1867: Are loc, la Iaşi, premiera piesei "Răzvan vodă", de B.P. Haşdeu, prima dramă istorică românească importantă
1882: Bogdan Petriceicu Haşdeu este ales membru al Societăţii de lingvistică din Paris
1904: Împăratul Japoniei a declarat, în mod oficial, război Rusiei, condamnând pretenţiile ruseşti asupra Coreei şi Manciuriei
1938: Regele Carol al II–lea înlatură cabinetul Goga – Cuza şi instaurează un regim de autoritate personală. În fruntea guvernului este numit patriarhul Miron Cristea
1941: Marea Britanie rupe relaţiile diplomatice cu România şi extinde asupra ei măsurile de blocadă
1942: Primul Disc de Aur a fost decernat de catre Compania RCA VICTOR americanului Glenn Miller, pentru melodia "Chatta Nooga Choo Choo"
1945: Armata 1 româna desfăşoară operaţia pentru zdrobirea bastionului inamic din Munţii Javorina (Cehoslovacia) (10 februarie – 18 martie)
1947: Delegaţia Guvernului român semnează, la Paris, Tratatul de pace cu Puterile Aliate şi Asociate. României i se recunosc drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord şi i se impune plata unor despăgubiri, în contul reparaţiilor de război
Italia a retocedat Iugoslaviei Dalmaţia ocupată în timpul războiului
1955: România şi Iugoslavia au semnat un acord cu privire la stabilirea regulilor de navigaţie în sectorul comun al Dunării.
1960: Ia fiinţă în senatul francez un grup parlamentar de prietenie Franţa-România, cuprinzînd personalităţi marcante din toate partidele politice.
1965: Adunarea Generală a ONU alege România ca membru al Consiliului Economic şi Social pentru o perioadă de trei ani.
1968: S-a înfiinţat Societatea de Ştiinţe Istorice din România.
1970: Reprezentativa de handbal masculin a României cucereşte pentru a treia oară consecutiv titlul de campioană mondială.
1990: Curtea Supremă de Justiţie, sesizată de Procuratura Generală, hotărăşte trimiterea în judecată pentru complicitate la genocid, în perioada timişoreană a Revoluţiei din decembrie 1989, pe membrii comandamentului instituit la Timişoara pentru înăbuşirea şi reprimarea Revoluţiei.
1997: Supercalculatorul Deep Blue , fabricat de IBM, l-a înfrânt la şah pe campionul mondial Garry Kasparov
2003: Franţa şi Belgia se opun, la NATO, cererilor americane privind acordarea de sprijin pentru Turcia, în cazul unui atac împotriva Irakului. Franţa, Rusia şi Germania adoptă o declaraţie comună, care se referă la prelungirea inspecţiilor din Irak.
2006: A 20-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Torino. Participă 2.500 de atleţi din 85 de ţări. (Italia, 10-26)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.