Calendar: 11 februarie

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 10.02.2012 19:15 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

11 februarie este a 42-a zi a calendarului gregorian.
1809: Inginerul american Robert Fulton a inventat vaporul cu aburi
1866: Alexandru Ioan Cuza, domnitorul României, este silit să abdice, ca urmare a conjuraţiei pregătite de coaliţia dintre conservatori şi liberal–radicali ("monstruoasa coaliţie")
1880: Grecia transformă consulatul în legaţie, recunoscând în acest fel independenţa României.
1929: Se înregistrează cea mai scăzută temperatură din România: -38,5 °C la Bod în Depresiunea Braşovului.
1929: Ia fiinţă statul Vatican prin acordurile italo-papale de la Lateran. Papa exercită puterea legislativă şi executivă, prin intermediul unui corp de cardinali. Papa Pius al XI-lea semnează cu Mussolini Tratatul de pace de la Lateran prin care statul italian acordă Vaticanului proprietatea exclusivă şi jurisdicţia suverană asupra unui cartier din N-V Romei, în schimbul recunoaşterii de către papă a guvernului fascist.
1941: Relaţiile diplomatice dintre România şi Belgia au fost întrerupte oficial, la cererea Germaniei. Legaţia română de la Bruxelles a fost transformată în Consulat general.
1942: Întâlnirea mareşalului Ion Antonescu cu Hitler la Cartierul general al acestuia din Prusia orientală. Conducatorului român i s–au dat asigurări că Germania nu va permite Ungariei şi Bulgariei să atace România şi i s–a cerut sporirea contribuţiei de război
1945: Discursul primului ministru Nicolae Rădescu de la cinematograful "Aro", în care el precizează poziţia sa şi a guvernului faţă de acţiunile PCR din ţară de preluare prin forţă a prefecturilor şi primăriilor.
1970: Japonia a devenit cel de-al patrulea stat din lume care a lansat un satelit pe orbita Pământului
1971: A fost semnat Tratatul cu privire la interzicerea amplasării armelor nucleare şi a altor arme de distrugere în masă pe fundul mărilor şi al oceanelor şi în subsolul acestora.
1979: Victoria revoluţiei islamice în Republica Islamică Iran. Ziua naţională.
1990: Liderul sud-african Nelson Mandela, a fost eliberat din închisoare, după 27 de ani petrecuţi în arest
1991: Înfiinţarea, la Haga, a Organizaţiei Naţiunilor şi Popoarelor Nereprezentate (UNPO) - un fel de "Naţiuni Unite alternative", cu scopul de a ajuta popoarele şi naţiunile nereprezentate în cadrul ONU să-şi facă auzită vocea în organizaţiile internaţionale.
Începe vizita preşedintelui RSS Moldovenească, Mircea Snegur, în România, desfăşurată în perioada 11 februarie -16 februarie 1991
1998: Licitaţia manuscrisului melodiei "Candle in the wind", rescrisă special de Elton John şi de textierul său, Bernie Taupin, pentru funeraliile prinţesei Diana.
2011: Hosni Mubarak, fostul preşedinte egiptean, demisionează în urma a două săptămâni de proteste ale populaţiei

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.