Calendar: 11 octombrie

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 10.10.2012 16:24 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

11 octombrie este a 284-a zi a calendarului gregorian şi a 285-a zi în anii bisecţi.
1727: George al II-lea şi Caroline de Ansbach sunt încoronaţi ca regele şi regina Marii Britanii.
1745: Savantul Ewald Jürgen von Kleist şi fizicianul Pieter van Musschenbroek, independent unul de altul au realizat „butelia de Leyda”, primul condensator electric.
1811: Primul vapor care funcţiona cu aburi, "Juliana", a devenit operaţional.
1818: Ioan Gheorghe Caragea, voievod al Ţării Româneşti, părăseşte domnia.
1850: La Sydney sunt puse bazele celei mai vechi universităţi din Australia. Corpul didactic era format din trei profesori.
1939: Preşedintele american Franklin Delano Roosevelt a primit o scrisoare din partea lui Albert Einstein, cu privire la ameninţarea reprezentată de armele nucleare.
1949: Wilhelm Pieck a fost ales primul (şi singurul), preşedinte al RDG-ului.
1962: La Roma sunt deschise lucrările Conciliului Vatican II (1962-1965)
1963: Cancelarul Konrad Adenauer (CDU), la vîrsta de 87 de ani, îşi prezintă în Bonn demisia Preşedintelui federal Heinrich Lübke (CDU).
1968: NASA lansează Apollo 7, prima misiune cu oameni la bord (astronauţii: Wally Schirra, Donn F. Eisele şi Walter Cunningham).
Misiunea americană spaţială Apollo 7, avându-i la bord pe Donn Eisele şi Walt Cunningham şi la comandă pe Wally Schirra, a fost lansată din Cape Kennedy, Florida, pe 11 octombrie 1968.
Nava a fost plasată pe o orbită de 227,8 x 283,4 kilometri (123 x 153 mile nautice). Obiectivul principal al misiuni Apollo 7 era : "Demonstrarea fiabilităţii Modulului de Comandă/de Serviciu şi a echipajului; demonstrarea capabilităţii de cuplare a Modulului de Comandă/de Serviciu cu alte vehicule aflate pe orbită". Timp de aproape 11 zile, Modulul de Comandă a fost supus unei serii de teste. Aproape fără excepţie, toate sistemele navei erau pregătite.
Sistemul de propulsie din Modulul de Serviciu, care are rolul să plaseze/ să iasă de pe orbita lunară, a funcţionat perfect în timpul celor 8 teste, fiecare durând de la jumătate de secundă până la 67,7 secunde.
Misiunea s-a desfăşurat pe parcursul a 163 de revolutii orbitale, cu un echipaj ce a fost primul care a transmis semnal TV live de pe orbită, oferind astfel prima viziune a spaţiului, oamenilor de pe Pământ.
Vehiculul Spaţial a avut pe 22 octombrie o intrare normală în atmosferă şi o amerizare conform planului, cu o eroare de 2 kilometri, coborând în Oceanul Atlantic la Sud-Est de Bermuda.
2006: O aeronavă de mici dimensiuni a lovit o clădire din Manhattan, New York. Reprezentaţii primariei din New York au exclus posibilitatea unui atentat terorist.(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.