Calendar: 14 iulie

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 13.07.2012 16:37 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

14 iulie este a 195-a zi a calendarului gregorian şi a 196-a zi în anii bisecţi.
1223: Ludovic al VIII-lea devine rege al Franţei după moartea tatălui său, Filip al II-lea
1456: Lupta navală de la Salankemen (pe Dunăre); flota lui Iancu înfrânge flota turcă şi reuşeşte să trimită ajutoare în trupe, arme şi alimente celor asediaţi la Belgrad.
1582: A apărut „Palia de la Orăştie“ – prima traducere românească a vechilor cărţi biblice „Geneza“ şi „Exodul“, tipărită la Orăştie de meşterul-tipograf Şerban, fiul diaconului Coresi, şi diaconul Marian. Este un preţios document lingvistic mai ales datorită încercărilor de unificare a limbii prin evitarea regionalismelor. Traducerea, chiar parţială a Bibliei, demonstra posibilităţile de expresie ale limbii române şi capacitatea ei de a fi limbă de cultură.
1700: A fost semnat Tratatul de pace de la Constantinopol între Rusia şi Turcia, prin care Marea Azov a fost atribuită Rusiei.
1789: Căderea Bastiliei a marcat începutul Revoluţiei franceze
1933: În Germania, toate partidele politice, cu excepţia celui nazist, au fost scoase în afara legii
1947: Un grup de zece conducători ai PNŢ, în frunte cu Ion Mihalache, vicepreşedinte, Nicolae Penescu, secretar general, şi Nicolae Carandino, director la ziarul „Dreptatea“, a fost arestat pe aeroportul din Tămădău, la 46 de km de Bucureşti, sub acuzaţia de „fugă într-o ţară străină“.
2000: Camera superioară a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat, la Berlin, un proiect de lege, lansat de cancelarul federal, Gerhard Schroeder, privind acordarea de vize de lucru informaticienilor din afara Uniunii Europene (UE).(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.