Calendar: 17 februarie

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 16.02.2012 18:13 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

17 februarie este a 48-a zi a calendarului gregorian.

1411 : În urma luptelor pentru succesiunea la tron, Musa, unul din fiii sultanului Baiazid, a devenit sultan cu sprijinul lui Mircea cel Bătrân.
1850 : Domnitorul Barbu Ştirbei a dat afişul domnesc privind organizarea şcolilor din Ţara Românească.
1866 : Pe baza decretului lui Alexandru Ioan Cuza, din 1865, a început să funcţioneze Banca României, constituită prin transformarea filialei din Bucureşti a Băncii Imperiului Otoman; primul preşedinte al băncii a fost Ion Ghica (17 februarie/2 martie).
1867 : S-a realizat dualismul austro-ungar luand astfel nastere Imperiul Austro-Ungar.
1904 : A avut loc, la Milano, premiera mondială a operei "Madame Butterfly" de Puccini.
1941 : Al doilea război mondial: Părintele polonez Maximillian Kolbe a fost arestat de către trupele germane pentru scrierile sale anti-naziste şi ajutorul dat unor refugiaţi evrei. Kolbe îşi va da viaţa în schimbul altui prizonier la Auschwitz.
1947 : În Austria, a fost emisă "A doua lege privind naţional-socialismul", prin care foştii nazişti erau excluşi din viaţa publică.
1950 : Prin decret al Consiliului de Miniştri, a fost modificat statutul de organizare şi funcţionare a Academiei, devenită Academia Republicii Populare Române.
1979 : Declanşarea războiului de graniţă chino-vietnamez.
1987 : Pe fondul nemulţumirii generale cauzată de restricţiile economice, pe teritoriul României au avut loc mai multe manifestaţii de protest; la Iaşi, studenţii au manifestat împotriva condiţiilor inumane din cămine, scandând Vrem apă să ne spălăm şi lumină să învăţăm!
1993 : Academia Română a hotărât revenirea la scrierea cu "â" în interiorul cuvântului şi a formei "sunt" în loc de "sînt"
Vizita oficială a preşedintelui României, Ion Iliescu, la sediul NATO din Bruxelles.
1997: Constituirea Asociaţiei Camerelor de Comerţ din zona Mării Negre, în cadrul unei reuniuni desfăşurate la Centrul Român de Afaceri "Marea Neagră", de la Mangalia
1999: Au avut loc, în localitatea Stoeneşti, judeţul Olt, confruntări violente între forţele de ordine şi grupuri de mineri porniţi înspre Capitală.
NATO a aprobat un "plan de operare" pentru o eventuală forţă internaţională de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR), care să cuprindă 26.000 de oameni.
2001 : A fost efectuat, în SUA, cel de-al doilea transplant de mână reuşit.
2008 : Kosovo şi-a autoproclamat independenţa faţă de Serbia.(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.