Calendar: 18 ianuarie

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 17.01.2012 20:26 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

18 ianuarie este a 18-a zi a calendarului gregorian.
1733: A fost adus la o gradină zoologică din Boston primul urs polar prezentat public vreodata în SUA
1778: Exploratorul englez James Cook a ajuns aproape de Insulele Sandwich (Hawaii)
1799: Francezul Louis Robert primeşte brevetul pentru descoperirea sa din 1798, prima instalaţie de produs hârtie
1821: Începutul Revoluţiei de la 1821. Marii boieri: Grigore Brâncoveanu, Grigore Ghica şi Barbu Văcărescu, membri ai Comitetului de Oblăduire, dar şi ai Eteriei, încheie o înţelegere cu Tudor Vladimirescu prin care îi făgăduiesc slugerului, să–i acorde tot sprijinul pentru ridicarea poporului la luptă.
1844: La Iaşi se joacă, în premieră, comedia lui Vasile Alecsandri "Iorgu de la Sadagura", prima scriere dramatică originală a lui Alecsandri, considerată ca piatră de temelie a dramaturgiei româneşti
1847: Franz Liszt concertează la Iaşi, în casa vistiernicului Alecu Balş, unde face cunoştinţă cu Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Costache Negri
1860: Înfiinţarea Liceului Gheorghe Lazăr din Bucureşti.
1878: Spiru Haret îşi ia doctoratul în matematici la Sorbona cu o teză de mecanică cerească devenită celebră
1879: La Teatrul Naţional din Bucureşti are loc premiera comediei "O noapte furtunoasă", de Ion Luca Caragiale. În distribuţie: Grigore Manolescu, Ion Panu, Mihail Mateescu, Anicuţa Popescu, Aristiţa Romanescu.
1911: Americanul Elly, pilotând un avion "Curtis", reuşeşte prima aterizare pe o navă, cuirasatul "Pennsylvania".
1919: A fost fondată compania Bentley Motors
Delegaţia română formată din I.I.C. Brătianu, Alexandru Vaida Voievod, C. Angelescu, Victor Antonescu participă la lucrările Conferinţei de pace de la Paris.
1941: În teritoriul Transilvaniei de Nord-Est, ocupat de Ungaria, în urma Dictatului de la Viena, s-a dispus, printr-o ordonanţă, ca în toate actele de stare civilă numele româneşti să fie scrise cu grafie maghiară
1968: Marin Sorescu publică piesa "Iona"
1990: Decret–Lege CFSN, nr. 30, privind trecerea în proprietatea statului a patrimoniului fostului PCR
1997: Exploratorul polar norvegian Boerge Ousland reuseşte să traverseze pe jos, de unul singur, fără nici un ajutor, continentul antarctic, ajungând la baza neozeelandeza Scott de lângă Marea Ross Ousland. A plecat în expediţie la 14 noiembrie 1996 din insula Berkner. În doua luni şi patru zile a parcurs 2829 km.
1999: Peste 10 000 de mineri încep un marş spre Bucureşti
Are loc inaugurarea, la Bucureşti, a Centrului de Formare Diplomatică şi Relaţii Internaţionale (CFDRI). În cuvântul de deschidere, ministrul de Externe Andrei Pleşu a precizat că şcoala este menită "să producă diplomaţi eficienţi, funcţionari al căror singur partid este România, după cum spunea un diplomat înainte de război".
2005: Compania "Airbus" a lansat, la Toulouse, avionul A380, cel mai mare aparat de zbor din lume, destinat transportului civil.(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.