Calendar: 18 septembrie
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 17.09.2012 15:21 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
18 septembrie este a 261-a zi a calendarului gregorian şi a 262-a zi în anii bisecţi. 104 zile rămase până la sfârşitul anului.
1600: Mihai Viteazul este învins la Mirăslău
1809: Se redeschide "The Royal Opera House " numită pe atunci Theatre Royal cu premiera Macbeth, de William Shakespeare.
1851: A apărut prima ediţie a ziarului american The New York Times sub titlul The New York Daily Times.
1879: A avut loc, la Bucureşti, prima vizită oficială a principelui Bulgariei, Al. de Battenberg. (18/30 septembrie - 25 septembrie/7 octombrie)
1904: A apărut, la Bucureşti, până în anul 1930, săptămânalul umoristic "Furnica".
1911: Regizorul Grigore Brezeanu a realizat primul film artistic românesc: "Amor fatal", "dramă sentimentală aranjată pentru cinematograf". Acesta corespundea aspectelor dominante ale producţiei mondiale din acea vreme. Din distribuţie făceau parte Lucia Sturdza-Bulandra, Tony Bulandra, A. Barbelian.
Amor fatal (dramă sentimentală aranjată pentru cinematograf) este un film românesc din 1911, în regia lui Grigore Brezeanu. Acesta a fost totodată şi scenarist, şi actor. Presa vremii a catalogat producţia drept „cinematografierea uneia dintre cele mai celebre piese din repertoriul Teatrului Naţional”, însă aceasta nu a putut fi identificată nici până astăzi. Neamţu-Ottonel susţine însă că filmul ar fi fost pur şi simplu filmarea unui spectacol, într-o grădină de vară, care adunase mult public.
Premiera filmului a avut loc la 18 septembrie 1911, la numai câteva luni după aceea, protagoniştii principali (Tony Bulandra şi Lucia Sturdza) căsătorindu-se.
1914: S-a încheiat Acordul secret ruso-român prin care Rusia, în schimbul neutralităţii prietenoase a României, recunoştea dreptul ţării noastre asupra teritoriilor locuite de români aflate în Austro-Ungaria. (18 septembrie/1 octombrie)
1931: A început agresiunea Japoniei împotriva Chinei. Acţiunile agresive ale Japoniei au drept rezultat ocuparea în mai puţin de cinci luni a întregului teritoriu al Chinei de nord-est.
1947: A fost inaugurat Teatrul Municipal din Bucureşti, cu piesa "Insula", de Mihail Sebastian.
1951: Premiera în S.U.A. a filmului Un tramvai numit dorinţă, realizat după piesa cu acelaşi titlu a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul a fost regizat de Elia Kazan, care a fost şi regizorul piesei de teatru montată pe Broadway.
1974: A fost inaugurat, la Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, Monumentul Ostaşului Român.
1997: A intrat în vigoare Convenţia ONU asupra interzicerii folosirii, stocării, producerii şi transferului de mine antipersonal.(wikipedia)
Tu ce parere ai ?
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile
21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stirea
Pe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stirea
Patronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea
21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea
25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaGHID UTIL
Vezi toate stirile
Cronicarii otomani vorbesc, in 1714, despre numarul extrem de mare, ca niciodata pana atunci, de pesti din raul cetatii pe care oamenii ii prindeau cu mana.
citeste toata stirea
Terminata deja in 1736, era cea mai veche biserica baroc a orasului.
citeste toata stirea
Numarul total de alegatori cu domiciliul sau reședința in județul TIMIȘ, structurat pe secții de votare
citeste toata stirea
Aria naturala cu o suprafața de 279,20 hectare se afla in partea nord-vestica a județului Timiș
citeste toata stirea
2011 - populația comunei Bania se ridica la 1.752 de locuitori. 1872 - 2.374 de locuitori...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniile
In pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.

Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA

Umiditate : 97%

Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...