Calendar: 18 septembrie

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 17.09.2012 15:21 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

18 septembrie este a 261-a zi a calendarului gregorian şi a 262-a zi în anii bisecţi. 104 zile rămase până la sfârşitul anului.
1600: Mihai Viteazul este învins la Mirăslău
1809: Se redeschide "The Royal Opera House " numită pe atunci Theatre Royal cu premiera Macbeth, de William Shakespeare.
1851: A apărut prima ediţie a ziarului american The New York Times sub titlul The New York Daily Times.
1879: A avut loc, la Bucureşti, prima vizită oficială a principelui Bulgariei, Al. de Battenberg. (18/30 septembrie - 25 septembrie/7 octombrie)
1904: A apărut, la Bucureşti, până în anul 1930, săptămânalul umoristic "Furnica".
1911: Regizorul Grigore Brezeanu a realizat primul film artistic românesc: "Amor fatal", "dramă sentimentală aranjată pentru cinematograf". Acesta corespundea aspectelor dominante ale producţiei mondiale din acea vreme. Din distribuţie făceau parte Lucia Sturdza-Bulandra, Tony Bulandra, A. Barbelian.
Amor fatal (dramă sentimentală aranjată pentru cinematograf) este un film românesc din 1911, în regia lui Grigore Brezeanu. Acesta a fost totodată şi scenarist, şi actor. Presa vremii a catalogat producţia drept „cinematografierea uneia dintre cele mai celebre piese din repertoriul Teatrului Naţional”, însă aceasta nu a putut fi identificată nici până astăzi. Neamţu-Ottonel susţine însă că filmul ar fi fost pur şi simplu filmarea unui spectacol, într-o grădină de vară, care adunase mult public.
Premiera filmului a avut loc la 18 septembrie 1911, la numai câteva luni după aceea, protagoniştii principali (Tony Bulandra şi Lucia Sturdza) căsătorindu-se.
1914: S-a încheiat Acordul secret ruso-român prin care Rusia, în schimbul neutralităţii prietenoase a României, recunoştea dreptul ţării noastre asupra teritoriilor locuite de români aflate în Austro-Ungaria. (18 septembrie/1 octombrie)
1931: A început agresiunea Japoniei împotriva Chinei. Acţiunile agresive ale Japoniei au drept rezultat ocuparea în mai puţin de cinci luni a întregului teritoriu al Chinei de nord-est.
1947: A fost inaugurat Teatrul Municipal din Bucureşti, cu piesa "Insula", de Mihail Sebastian.
1951: Premiera în S.U.A. a filmului Un tramvai numit dorinţă, realizat după piesa cu acelaşi titlu a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul a fost regizat de Elia Kazan, care a fost şi regizorul piesei de teatru montată pe Broadway.
1974: A fost inaugurat, la Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, Monumentul Ostaşului Român.
1997: A intrat în vigoare Convenţia ONU asupra interzicerii folosirii, stocării, producerii şi transferului de mine antipersonal.(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.