Calendar: 19 septembrie

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 18.09.2012 15:45 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

19 septembrie este a 262-a zi a calendarului gregorian şi a 263-a zi în anii bisecţi. 103 zile rămase până la sfârşitul anului.
1783: A fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de fraţii Montgolfier, având la bord trei pasageri:o raţă, un cocoş şi o oaie. Aterizarea s-a produs fără probleme, demonstrând ca şi alte vietăţi decât păsările pot suporta înalţimile.
Primul zbor liber al unui balon cu aer cald a avut loc la 21 noiembrie 1783, la Paris, Franţa, şi a fost realizat de Jean-François Pilâtre de Rozier şi François Laurent d'Arlandes, într-un balon cu aer cald construit la 14 decembrie 1782 de către fraţii Montgolfier. Actualmente baloanele cu aer cald pot avea cele mai diverse forme, de la rachete la cârnaţi şi ursuleţi.
Pasagerii sau încărcătura sunt transportaţi într-o nacelă care conţine şi o sursă de căldură, cel mai adesea un arzător. Aerul încălzit este dirijat spre interiorul balonului şi îl face să se ridice, deoarece densitatea sa este mai mică decât cea a aerului din afară. Spre deosebire de baloanele cu gaz, cele cu aer cald nu trebuie să fie închise ermetic, deoarece gazul din interior nu este ţinut sub presiune, ci are aceeaşi presiune cu aerul înconjurător.
1870: Armata prusacă începe "Asediul Parisului". Va dura 135 de zile.
1985: Un cutremur de 8,1 pe scara Richter loveşte oraşul Mexico. Peste 9.000 de oameni au decedat, 30.000 răniţi şi 95.000 au rămas fără locuinţă.(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.