Calendar: 2 octombrie

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 01.10.2012 15:51 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

2 octombrie este a 275-a zi a calendarului gregorian şi a 276-a zi în anii bisecţi.
1409: Este atestată cea mai veche pisanie românească, cea de la biserica Streisângeorgiu, Hunedoara.
În cimitirul satului se păstrează vechea biserica Sf. Gheorghe construită la sfârşitul secolului al XI-lea în forme romanice simplificate. Are o formă de navă care înglobează la vest un mic turn-clopotniţă, spre răsărit fiind prevăzută cu un altar de plan patrulater. În anul 1313 a fost pictată din iniţiativa cneazului Bâlea, executant fiind zugravul Teofil (în altar se păstrează fragmente din decorul originar, care vădeşte relaţii stilistice strânse cu pictura bizantină). În 1409 a fost reparată şi repictată. Pictura votivă îi înfăţişează pe cneazul Laţcu Cândreş şi soţia sa, Nistora. Interiorul a fost repictat în 1743 de zugravul Gheorghe Şandor din Făgăraş. Spre apus a fost adăugată o tindă în secolul al XVIII-lea.
1552: În urma unui puternic asediu, oraşul Kazan este ocupat de trupele lui Ivan cel Groaznic. Cronicile relatează că oraşul a fost ars din temelii şi o mare parte a populaţiei a fost masacrată de soldaţii ruşi.
1569: Bogdan Lăpuşneanu, depune omagiu regelui polon Sigismund II August.
1746: Într-un ciclon în apropierea localităţii Madras din India, trei nave de război franceze Duc d'Orléans, Phénix şi Lys, se scufundă şi mor aproximativ 1200 de membri al echipajelor.
1925: Tînără de 19 ani Josephine Baker, a debutat la Paris cu dansul erotic în La Revue Négre.
1930: Henry Ford pune piatra de temelie pentru Uzinele Ford din Köln.
1941: Al Doilea Război Mondial: În Operaţiunea Taifun, Germania începe ofensiva asupra Moscovei; începutul Bătăliei de la Moscova.
1955: ENIAC, este întrerupt primul computerdigital.
1958: Guineea îşi obţine în urma unui referendum independenţa de Franţa. Primul preşedinte a statului va fi Sékou Touré.
1980: În Caesars Palace din Las Vegas, Larry Holmes îşi apăra titlul mondial de box la categoria grea, împotriva lui Muhammad Ali într-o victorie prin knockout tehnic în runda 11.
1984: Cei trei cosmonauţi sovietici Leonid Denisovich Kizim, Vladimir Alekseyevich Solovyov şi Oleg Jurjewitsch Atkow au revenit după 237 zile pe Pământ. A fost pînă atunci, una din misiunile cu zilele cele mai multe petrecute de cosmonauţi, la bordul staţiei spaţiale Salyut 7.
2002: Washingtonul deblochează un ajutor de 8 milioane de dolari pentru opoziţia irakiană.
2006: Ia naştere prima echipă de fotbal american din România,Constanţa Sharks.
2009: Dublin: irlandezii au votat în favoarea ratificării Tratatului de la Lisabona (67,13%).(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.