Calendar: 20 iunie

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 19.06.2012 19:09 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

20 iunie este a 171-a zi a calendarului gregorian şi a 172-a zi în anii bisecţi. Mai sunt 195 zile până la finele anului.
În 20 (respectiv 21) iunie, în emisfera nordică soarele ajunge în zenit şi nu mai apune la cercul polar.Această zi marchează solstiţiu de vară în emisfera nordică şi solstiţiu de iarnă în emisfera sudică. Este ziua anului cu lumina zilei cea mai lungă în emisfera nordică, şi cea mai scurtă în emisfera sudică.
451: A avut loc Bătălia de pe Câmpiile Catalaunice, ultima mare bătălie a antichităţii, în care o coaliţie romano-vizigotă a oprit expansiunea hunilor în Europa Vestică.
1837: Victoria devine regină a Marii Britanii.
1867: Preşedintele Andrew Johnson anunţă procurarea Alascăi.
1928: Are loc, la Bucureşti, primul concurs naţional de decatlon.
1936: A avut loc Conferinţa Internaţională de la Montreux (Elveţia) ce a avut ca scop stabilirea unui nou regim al strâmtorilor Bosfor şi Dardanele; Convenţia încheiată confirma principiul libertăţii de trecere şi de navigaţie prin strâmtori pentru navele comerciale ale tuturor statelor pe timp de pace, precum şi în timp de război dacă Turcia nu era parte beligerantă; delegaţia română a fost alcătuită din Nicolae Titulescu, ministrul Afacerilor Străine, Constantin Contescu şi Vespasian V. Pella, miniştri plenipotenţiari.
1938: În perioada 20 iunie - 25 iulie 1938 s-a desfăşurat procesul de acoperire cu alamă a modulelor din fontă ale „Coloanei fără sfârşit", operă a sculptorului Constantin Brâncuşi, a cărei construcţie a început la 15 august 1937.
1940: A fost inaugurat, la Bucureşti, Institutul de Antropologie, întemeiat prin strădaniile doctorului Josef Francisc Rainer (astăzi Institutul de Antropologie „Francisc Rainer" al Academiei Române).
1954: S-a inaugurat podul cu tablier metalic peste Dunăre la Giurgiu, numit Podul Prieteniei, pe atunci cel mai mare pod combinat (de cale ferată şi rutier) din Europa, construit în doi ani şi jumătate, în colaborare cu alte ţări vecine.
1955: Are loc cea mai îndelungată eclipsă totală de soare a secolului: 7 minute şi 8 secunde, observată în Filippine.
1959: A avut loc premiera bucureşteană a operei „Falstaff", de G. Verdi, avându-l în rolul titular pe Petre Ştefănescu-Goangă.
1963: Reprezentanţi ai SUA şi URSS au semnat un acord de instalare a „liniei fierbinţi" – telefonice – între Washington şi Moscova. Ea a devenit operaţională din luna august a anului 1963.
1991: La Tribunalul Municipiului Bucureşti a fost înregistrat Partidul „România Mare".
1992: Sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe Române a hotărât canonizarea ca sfinţi a voievodului Constantin Brâncoveanu şi a copiilor lui , precum si a „binecredinciosului voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt", prăznuit la 2 iulie.
1996: Oraşul Berlin a devenit, oficial, unul din sediile ONU, găzduind două instituţii ale organizaţiei : Voluntarii ONU şi Secretariatul Convenţiei-Cadru asupra schimbărilor climatice.
2001: Au fost deschise oficial lucrările la autostrada Bucureşti – Constanţa.(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.