Calendar: 21 august

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 20.08.2012 15:57 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

21 august este a 233-a zi a calendarului gregorian şi a 234-a zi în anii bisecţi.
1157: La moartea regelui Alfons VII, al Castiliei şi Leonului, regatul a fost împărţit între fiii săi, Sancho (Castilia) şi Ferdinand (Leon).
1485: Sfârşitul războiului „celor două roze”.
Războiul celor Două Roze (1455–1485) este numele sub care mai este cunoscut războiul civil purtat cu intermitenţă pentru tronul Angliei între susţinătorii Casei de Lancaster şi cei ai Casei de York. Amândouă casele regale erau ramuri ale Casei Regale Plantagenet, avându-l ca strămoş comun pe regele Edward al III-lea. Numele generic de Războiul celor Două Roze nu a fost folosit în perioada în care conflictul a avut loc, ci mai târziu, avându-şi originea în formele şi culorile blazoanelor celor două case regale: Trandafirul roşu de Lancaster şi Trandafirul alb de York.
Războiul a fost purtat de armate formate din vasalii feudali ai celor două case regale. Casa de Lancaster a avut sprijinitori în special în sudul şi vestul ţării, în timp ce sprijinitorii Casei de York proveneau în special din zonele de nord şi de est. Războiul celor Două Roze, cu marele său număr de victime din rândul nobilimii, a fost o cauză principală a scăderii importante a puterii aristocraţiei, ceea ce a dus la creşterea puterii monarhiei centralizate a dinastiei Tudor.
1943: Sfârşitul bătăliei de la Kursk (începută la 5 iulie 1943). Cea mai mare bătălie a blindatelor din istorie. Armata germană a pierdut peste 500.000 de oameni.
1945: Regele Mihai I a somat guvernul dr. Petru Groza să demisioneze. În urma refuzului primit, a hotărât să nu mai semneze decretele de legi („greva regală”).
1955: La ora 20.00 începe prima emisiune experimentală de televiziune în România.
1959: Hawaii, devine cel de-al 50-lea stat al Statelor Unite ale Americii.
1961: De la Galeria Naţională din Londra a fost furat celebrul tablou al lui Goya, „Ducele de Wellington”. A fost recuperat în 1965.
1965: Este proclamată Republica Socialistă România în urma adoptării unei noi constituţii.(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.