Calendar: 23 septembrie

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 22.09.2012 16:34 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

23 septembrie este a 266-a zi a calendarului gregorian şi a 267-a zi în anii bisecţi. 99 zile rămase până la sfârşitul anului.
490 î.Hr.: Are loc bătălia de la Marathon
1386: Începe domnia lui Mircea cel Bătrân în Ţara Românească (până la 31 ianuarie 1418); în timpul domniei sale se pun bazele principalelor instituţii feudale ale statului.
1403: Mircea cel Bătrân reînnoieşte alianţa cu regele Poloniei Wladyslaw al II-lea Jagiello
1846: Descoperirea planetei Neptun de astronomul francez Urbain Jean Joseph Le Verrier şi astronomul britanic John Couch Adams; descoperirea e confirmată de astronomul german Johann Gottfried Galle
1923: Reprezentanţi ai poliţiei din 20 de ţări s-au reunit la Viena pentru a lansa Organizaţia de Poliţie Criminală Internaţională – Interpol
1963: Arestarea lui Georges Paques, şef adjunct al serviciului de presă al NATO pentru spionaj în favoarea URSS
1973: Fostul preşedinte argentinian Juan Perón a revenit la putere
1991: Sovietul suprem al Armeniei a proclamat Republica Armenia stat independent
1998: Rezoluţia 1199 a ONU cere Belgradului încetarea focului, retragerea forţelor sale şi iniţierea unui dialog politic cu albanezii din Kosovo şi întoarcerea refugiaţilor
2002: Belgia: A intrat în vigoare legea care aproba euthanasia, Belgia fiind a doua ţară din lume, după Olanda, care a legalizat euthanasia
Filosofii greci s-au exprimat în favoarea acceptării sinuciderii şi suprimării celor care deveneau o povară pentru cei din jur. În Sparta antică, spre exemplu, copiii handicapaţi erau lăsaţi să moară, lucru aprobat chiar de către filosoful Platon.
Cucerind Grecia, romanii au preluat moravurile grecilor; prin urmare, în Imperiul Roman a existat practica de a lasa să moară nou-născuţii cu malformaţii. Acest obicei a continuat până în cea de-a doua jumatate a secolului al IV-lea, când – sub influenţa creştină – a fost interzis de către împăratul Valens. Se ştie, deopotrivă, că în Roma antică sinuciderea era considerată o moarte onorabilă.
Francis Bacon (1561-1626) a creat termenul de euthanasie înţelegând prin acest termen modul de a muri mai uşor - moartea bună.
Se pare că în anul 1779 Napoleon a ordonat eutanasierea soldaţilor afectaţi de boli contagioase. Eutanasia a fost practicată şi în Germania hitleristă, unde erau omorâţi copii nou-născuţi cu neajunsuri fizice, bolnavii incurabili, invalizii şi nu numai. În 1939, Adolf Hitler a promulgat o lege care autoriza practicarea eugenesiei, la început numai în cazul nou-născuţilor afectaţi de deformaţii şi alte boli patologice grave.
În 1974 un grup de 300 de oameni de ştiintă, printre care şi trei laureaţi ai premiului Nobel (Jacques Monet, L. Pauling şi G. Thanson) au semnat celebrul „Manifest privind eutanasia”, prin care cereau legiferarea eutanasiei pe motiv că „este imoral să tolerezi, să accepti sau să impui suferinţa”.
2002: A luat naştere browser-ul web Mozilla Firefox: versiunea 0.1.(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.