Calendar: 24 septembrie

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 23.09.2012 15:48 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

24 septembrie este a 267-a zi a calendarului gregorian şi a 268-a zi în anii bisecţi. 98 zile rămase până la sfârşitul anului.
622: Profetul Muhammad încheie pelerinajul de la Mecca la Medina.
De la "pelerinajul de adio" al profetului Muhammad, Mecca va deveni o localitate în exclusivitate a musulmanilor. Prezenţa nemusulmanilor este total interzisă în Mecca şi în împrejurimile sale. Pelerinii au o viză specială care atestă apartenenţa lor la religia islamică. Pe drumurile care duc spre Mecca sunt numeroase puncte de control menite să-i depisteze pe eventualii intruşi.
Mecca, locul naşterii profetului Muhammad, este leagănul islamului. În perioada preislamică (înainte de secolul VII), Mecca era un puternic centru caravanier şi comercial, precum şi un loc de pelerinaj - la sanctuarul Ka'ba - pentru arabii idolatri care se închinau la pietre. Profetul Muhammad transformă Ka'ba în locul de pelerinaj ritual (hağğ) pentru musulmani.
Totodată Ka'ba este punctul spre care trebuie să-şi îndrepte faţa orice musulman în timpul rugăciunii (salāt) rituale. Direcţia, către Ka'ba numită kibla (ar.: qibla), este marcată în orice moschee printr-o nişă (mihrāb) aflată în peretele opus uşii de la intrare, numit şi peretele kibla, către care stau cu faţa cei prezenţi. Kibla este calculată cu exactitate pentru fiecare loc de rugăciune.
Ka'ba (în arabă înseamnă cub), un monument de formă aproape cubică, de 15 m înălţime şi aproape 12 m lâţime, având încastrată în colţul dinspre nord-vest "piatra neagră", este situată în centrul marii moschei, Al-Masğid al-Harām (Preasfânta Moschee) construită din ordinul califul Omar (634-644). Tot în incinta marii moschei se află un alt loc important şi anume maqām Ibrāhīm (locul lui Abraham), locul pe care s-a urcat (ar.: qāma "a se ridica", "a se înâlţa", de unde maqām "loc de înălţare") Abraham, conform tradiţiei islamice, pentru a sfărâma idolii ce înconjurau Ka'ba, redând astfel templului puritatea iniţială din vremea lui Adam.
1180: Moare Manuel I Comnenul, ultimul împărat al dinastiei Comnenilor. Imperiul bizantin cade în declin.
1829: Rusia şi Imperiul Otoman au semnat Tratatul de Pace de la Adrianopol.
1970: A fost adus pe Pământ, pentru prima oară, sol lunar de către capsula de întoarcere a staţiei automate "Luna-16" aparţinând URSS.
1998: O echipă internaţională de chirurgi din Lyon a reuşit primul transplant mondial de mană.(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.