Calendar: 29 aprilie

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 28.04.2012 16:15 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

29 aprilie este a 119-a zi a calendarului gregorian.
1483: Insula Gran Canaria este cucerită de regatul Castiliei. Insula va juca un rol important în expansiunea maritimă a Spaniei
1661: Dinastia chinezească Ming ocupă Taiwanul
1868: S-a înfiinţat Filarmonica Română, care poartă numele lui George Enescu
1945: Holocaust: Lagărul de concentrare de la Dachau este eliberat de trupele americane
Dachau a fost un lagăr de concentrare nazist, primul deschis în Germania, aflat pe terenul unei fabrici de muniţii abandonate lângă oraşul medieval Dachau, la aproximativ 16 km nord-vest de München în Germania de sud.
Deschis pe 22 martie 1933, lagărul de la Dachau a fost primul lagăr de concentrare înfiinţat de guvernul de coaliţie format de Pardidul Naţional Socialist (Nazist) NSDAP şi Partidul Catolic de Centru (dizolvat pe 6 iulie 1933). Heinrich Himmler, din poziţia sa de preşedinte al poliţiei din München, a descris oficial lagărul ca fiind "primul lagăr de concentrare pentru deţinuţi politici."
Dachau a folosit drept prototip şi model pentru celelalte lagăre de concentrare care au fost înfiinţate ulterior. Organizarea sa de bază, şi planul clădirilor au fost dezvoltate de comandantul Theodor Eicke şi au fost aplicate în toate lagărele ulterioare. Avea un lagăr securizat separat, lângă centrul de comandă, care conţinea spaţiile de locuit, administraţia şi facilităţile militare. Eicke însuşi a devenit inspector şef pentru toate lagărele de concentrare, responsabil de a le mula pe toate celelalte pe modelul său.
La Dachau au fost internaţi în total peste 200.000 de deţinuţi din peste 30 de ţări, dintre care aproape o treime erau evrei. Se estimează că 25.613 de deţinuţi au murit în lagăr şi alţi aproape 10.000 în sublagărele acestuia, în primul rând din cauza bolilor, malnutriţiei şi sinuciderilor. La începutul lui 1945, în lagăr a izbucnit o epidemie de tifos, urmată de evacuarea lui, în care mulţi dintre deţinuţi au murit.
Împreună cu Auschwitz, Dachau a ajuns să simbolizeze lagărele de concentrare naziste. Konzentrationslager (KZ) Dachau ocupă un loc important în memoria publică, deoarece a fost al doilea lagăr eliberat de forţele britanice sau americane. De aceea, a fost unul din primele locuri unde Occidentul a putut vedea realitatea brutalităţii naziste, prin relatări jurnalistice.
1997: A intrat în vigoare Convenţia cu privire la interzicerea elaborării, producerii, depozitării şi utilizării armamentului chimic şi lichidarea acestuia, semnată la Paris la 13 ianuarie 1993.
2011: Căsătoria Prinţului William, Duce de Cambridge, cu Kate Middleton.(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.