Calendar: 29 septembrie

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 28.09.2012 15:58 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

29 septembrie este a 272-a zi a calendarului gregorian şi a 273-a zi în anii bisecţi. 93 zile rămase până la sfârşitul anului.
440: Leon I devine papă.
642: Generalul Amr ibn al-'As intră în Alexandria, desăvârşind astfel cucerirea arabă a Egiptului.
855: Benedict III devine papă.
1364: Bătălia de la Auray: Forţele engleze înving pe cele franceze; sfârşitul Războiului Breton de Succesiune.
1760: Fortăreaţa Detroit, în frunte cu maiorul Robert Rogers, se predă fără luptă împotriva trupelor britanice, ca ultima fortăreaţă franceză în America de Nord.
1911: Italia declară război Imperiului Otoman, după ce aceştia au lăsat să treacă ultimatul italian de predare a oraşului Tripoli.
1938: Semnarea Acordurilor de la München ("Münchner Abkommen"). Marea Britanie, Franţa şi Italia recunosc cedarea regiunilor locuite de germanii sudeţi din Cehia către Germania, şi a celor locuite de polonezii din Cehia (regiunea Cieszyn) către Polonia.
1954: Se înfiinţează CERN "Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire"
1955: Premiera mondială a operei Îngerul aprins, de Serghei Prokofiev are loc la Teatro La Fenice din Veneţia.
1957: În Kyshtym, Uniunea Sovietică, explodează un tank cu substanţă radioactivă. Numărul morţilor e necunoscut. 10 000 locuitori au trebuit evacuaţi.
Dezastrul de la Kîştîm fost un accident de contaminare cu radiaţii în staţia nucleară Maiak din oraşul Oziorsk din URSS. A primit gradul 6 din 7 pe Scala Internaţională Nucleară, făcându-l al treilea cel mai puternic accident nuclear din istorie.
Staţia nucleară Maiak a fost construită în grabă între anii 1945-1948. Lipsa de cunoştinţe a fizicienilor ruşi i-a făcut să comită diferite greşeli în ce priveşte securitatea. Toate cele 6 reactoare erau amplasate pe lacul Kîzîltaş şi foloseau un sistem de răcire cu ciclu deschis, vărsând apa iradiată direct în lac. Iniţial apa era pompată într-un râu care se vărsa în râul Ob, care se vărsa în oceanul Arctic. Mai târziu şi lacul Karaceai a fost utilizat ca depozit în aer liber.
În septembrie 1957, sistemul de răcire al unui rezervor ce conţinea 70-80 de tone de deşeuri lichide s-a stricat şi nu a fost reparat. Temperatura din el a crescut, rezultând în evaporarea apei şi explozia resturilor rămase, formate în principal din nitrat de amoniu şi acetat. Explozia a fost estimată ca având puterea a 70-100 de tone de TNT a aruncat baza de beton ce cântărea 160 de tone în aer. În următoarele 10-11 ore norul radioactiv s-a mişcat spre NE, atingând 300-350 de km de la uzină. După prăbuşirea norului, 800 de km pătraţi au fost contaminaţi pe termen lung cu Cesiu-137 şi Stronţiu-90.
Din cauza faptului că accidentul a fost păstrat secret, oamenii din zonele efectuate nu au ştiut nimic. Operaţiunile de evacuare au început pe 6 octombrie, oamenii neştiind nimic. Din cauza aceasta oamenii au devenit isterici din cauza fricii de a contacta o “boală” nouă, misterioasă. Victimelor le cădea pielea de pe faţă, mâini şi alte părţi expuse ale corpului. Deşi au apărut rapoarte vagi despre accident în presa vestică, Jores Medvedev a făcut acest lucru public abia în 1976.
Deşi guvernul rus n-a dat nicio informaţie despre accident se estimează că peste 200 de persoane au murit imediat după accident. În urma unei cercetări făcute în 1992 s-a aflat ca 8015 persoane au murit în 32 de ani după accident. Pentru a reduce contaminarea după accident, solul contaminat a fost excavat şi depus în aşa numitele “cimitire de pământ”.
1968: Premiera mondială a operei Ulisse, de Luigi Dallapiccola are loc la Opera din Berlin.
1983: Premiera mondială a operei III. Symphonie, de Witold Lutosławski are loc în Chicago.
1993: Un cutremur de 6,2 în regiunea Latur/Killari, India, soldat cu 9.751 morţi.
2004: Asteroidul Toutatis trece la o distantă de numai 1.549.719 km de Pământ.(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.