Calendar: 3 septembrie

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 02.09.2012 15:05 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

3 septembrie este a 246-a zi a calendarului gregorian şi a 247-a zi în anii bisecţi.
590: Începutul pontificatului Papei Grigore I
1189: Richard I al Angliei (Richard "Inimă de Leu") este încoronat la Westminster.
1730: Este ales pentru ultima dată un domn român - Constantin Mavrocordat - de către boieri.
Constantin Mavrocordat s-a născut la 27 februarie 1711 la Constantinopol şi este fiul lui Nicolae Mavrocordat, fiind crescut în ţară.
Domnia a obţinut-o fiind ales de boieri. După două domnii scurte în Ţara Românească, a fost mutat în Moldova şi unde, pentru a-şi recâştiga tronul pierdut, contrar firii sale, a trebuit să mărească dările ca să-i poată cumpăra pe turci.
Reîntors în Ţara Românească în 1735, a început să facă reforme, influenţat fiind şi de reformele austriece din Oltenia. Desfiinţează unele impozite indirecte, ca „văcăritul” şi „pogonăritul” şi introduce o taxă generală de 10 lei pe an, plătibilă în 4 „sferturi”. Îi eliberează pe ţărani dându-le dreptul să se mute de pe o moşie pe alta, răscumpărându-şi libertatea cu 10 lei, plătiţi boierului respectiv. Pe ţăranii boiereşti îi obligă la dijmă şi 12 zile de lucru pe an, în Muntenia, şi 24 în Moldova (În ţările învecinate, Transilvania, Polonia, Rusia, Prusia orientală, numărul zilelor de clacă ajungeau chiar la mai multe pe săptămână). Pe boieri îi recompensează printr-un anumit număr (60 la un boier mare) de scutelnici, care nu plăteau bir decât boierului şi de scutirea de orice bir pentru visterie. În judeţe a numit ispravnici cu un rol judecătoresc şi administrativ foarte întins.
În urma războiului ruso-turco-austriac (1736-1739), înlăturând diversele combinaţii ale puterilor, obţine reunirea Olteniei la Ţara Românească, prin Tratatul de la Belgrad din 1739.
El este domnitorul care a suprimat şerbia în ţările române: mai întâi în Ţara Românească (1746), apoi în Moldova (1749).
În 1769, în timpul ultimei domnii (în Moldova), pe când Rusia se afla în război cu Poarta Otomană, Constantin Mavrocordat cade prizonier şi este ucis de un soldat rus.
1783: Tratatul de pace de la Versailles între Franţa şi Marea Britanie la sfârşitul războiului american de independenţă şi respectiv dintre Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, vedeţi Tratatul de la Paris (1783); Franţa obţinea teritorii în Marea Caraibilor şi restituirea bazelor din Senegal şi India, respectiv Regatul Unit al Marii Britanii recunoştea existenţa Statelor Unite ale Americii.
1791: Adunarea Naţională adoptă Constituţia care transformă Franţa în monarhie constituţională.
1914: Giacomo della Chiesa devine Papa Benedict al XV-lea.
1939: Al doilea război mondial: Marea Britanie şi Franţa declară război Germaniei.
1941: Hitleriştii au folosit pentru prima dată gazul Cyklon B pentru uciderea deţinuţior din lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau
1953: A intrat în vigoare Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Convenţia a fost semnată la Roma, 4 noiembrie 1950.
1976: Sonda cosmică americană „Viking 2” a atins solul planetei Marte.(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.