Calendar: 4 august

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 03.08.2012 15:34 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

4 august este a 216-a zi a calendarului gregorian şi a 217-a zi în anii bisecţi.
1578: Bătălia de la Al-Kaar al Kabir (Maroc) dintre portughezi şi maurii din Fez.În cursul luptei, regele Portugaliei a fost ucis. Profitând de aceasta, Spania va ocupa Portugalia în 1580 (până în 1640), anexând şi imperiul colonial al acesteia.
1693: Monahul Dom Pérignon (1638 – 1715) a inventat şampania, băutură care a primit acest nume de la regiunea Champagne din nordul Franţei
1704: Englezii cuceresc Gibraltarul, în timpul războiului spaniol de succesiune (Tratatul de la Utrecht le recunoaşte, în 1713, posesiunea).
Gibraltar (în arabă Djebel al-Tarik, „muntele Tarik”) este un teritoriu britanic de peste mări, singurul situat în Europa.
Gibraltarul se află în Europa de sud-vest, la sud de Spania, mărginind strâmtoarea Gibraltar, care leagă Mediterana cu Oceanul Atlantic. Pe o parte din teritoriul Gibraltarului se ridică Stânca Gibraltar, cu înălţimea de 426 m. Gibraltar este singurul teritoriu britanic situat în partea continetala a Europei. Acesta insa nu este un stat, ci doar un teritoriu dependent de Marea Britanie.
Înainte de cucerirea arabă a Stâncii Gibraltar, aceasta era denumită Muntele Calpe.
La începutul secolului al VII-lea şeful berber Tariq Ibn Ziyâd a stabilit aici un cap de pod spre Europa, căruia i-a dat numele său.
După aproape un secol de bătălii teritoriul a fost recucerit de spanioli în timpul lui Ferdinand al IV-lea în 1462. Apoi, la 25 august 1704, a fost cucerit de forţele britanice conduse de amiralul George Rooke, fapt recunoscut de Spania prin tratatul de la Utrecht din 1713.
Gibraltarul este în prezent revendicat de Spania, ceea ce constituie o cauză majoră a disensiunilor diplomatice hispano-britanice. La 10 septembrie 1967 în Gibraltaer a avut loc un referendum prin care populatia teritoriului a respins anexarea la Spania. Aceasă dată a devenit sărbătoare naţională.
Gibraltarul este şi scaun episcopal anglican, iar dieceza de Gibraltar cuprinde parohiile din diaspora engleză continentală. Episcopul actual e Geoffrey Rowell.
1789: În Franţa a fost abolit sistemul feudal.
1914: Izbucnirea primului război mondial: Germania invadează Belgia; ca răspuns, Marea Britanie declară război Germaniei. Statele Unite îşi proclamă neutralitatea.
1919: Armata română a intrat victorioasă în Budapesta. Sfârşitul regimului comunist instaurat de Bela Kun la 21 martie 1919 în Ungaria (wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.