Calendar: 7 august

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 06.08.2012 15:42 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

7 august este a 219-a zi a calendarului gregorian şi a 220-a zi în anii bisecţi.
1858: Convenţia de la Paris (27 - 12 august). Pentru Principatele Române se prevedea un regim parlamentar şi censitar şi se desfiinţau privilegiile marii boierimi.

Convenţia de la Paris a fost actul care a pus bazele unirii Principatelor Dunărene, în conformitate cu hotărârile Congresului de la Paris din 1856.
Datorită unor împrejurări interne şi externe nefavorabile, Revoluţia de la 1848 din Principatele Române nu a reuşit să transpună în viaţa politică şi de stat ideile şi principiile constituţionale stipulate în programele lor. Tările Române au fost nevoite să accepte hotărârile marilor puteri europene, concretizate sub forma Convenţiei de la Paris din 1858. Astfel, printr-un act internaţional, prin care s-a luat numai parţial în considerare voinţa poporului român manifestată prin revoluţiile Divanurilor ad-hoc, s-au stabilit norme fundamentale referitoare la situaţia politico-juridică a Principatelor şi reorganizarea lor. Pe baza Convenţiei de la Paris, care reprezintă de fapt o Constituţie venită din afară, se transpunea pentru prima dată în practica noastră constituţională principiul separaţiei puterilor, ele urmând să fie exercitate, în fiecare Principat, de către domn şi Adunarea electivă, ambele lucrând şi cu participarea unui organ comun, Comisia centrală de la Focşani.

1864: Înfiinţarea Primăriei Bucureşti. Primul primar ales a fost Barbu Vlădoianu.
1922: Acţiunea grevistă a muncitorilor de la Fabrica de vagoane Astra din Arad.
1940: A fost încheiat acordul dintre Churchill şi De Gaulle privind organizarea Forţelor Franceze Libere.
1960: Proclamarea independenţei Coastei de Fildeş (Cote d'Ivoire).
1970: La Iaşi s-a inaugurat "Casa Dosoftei", care adăposteşte secţia de literatură veche a Muzeului Literaturii din Iaşi.
1956: Accidentul de la Cali, Columbia. Un convoi militar care transporta combustibil, muniţie şi explozibil a explodat în plin centrul oraşului. S-au înregistrat 1200 de victime.
1997: "Ziua I-îi" a reformei structurale în România. Într-o conferinţă de presă, premierul Victor Ciorbea a prezentat o listă cu 17 societăţi comerciale care trebuiau închise începând de a doua zi, ceea ce nu s-a întâmplat.
1998: Atentatele cu bombe de la ambasadele americane din Nairobi (Kenya) şi Dar es Salaam (Tanzania). 257 de persoane (din care 12 americani) şi-au pierdut viaţa în atentate, revendicate de "Armata islamică pentru eliberarea locurilor sfinte".(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.