Cand BANATUL s-a rupt in doua: OLTENII la sud si BANATENII la nord…

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 18.09.2017 08:09 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

18 septembrie 1739: Tratatul de pace de la Belgrad dintre Austria şi Imperiul Otoman, care incheia razboiul ruso-austro-otoman. Imperiul Habsburgic a fost obligat sa restituie Oltenia Ţarii Romaneşti.

Tratatul de la Belgrad a fost un tratat de pace semnat la 18 septembrie 1739, in Belgrad (Serbia), intre Imperiul Otoman şi Imperiul Habsburgic.
Astfel, s-a pus capat conflictului care durase timp de doi ani (1737-1739), in care habsburgii, impreuna cu Imperiul Rus, au luptat impotriva otomanilor.
Prin tratatul de la Belgrad, habsburgii au cedat Serbia de Nord cu Belgradul otomanilor, iar Oltenia, caştigata prin Tratatul de la Passarowitz in 1718, Valahiei – controlata de otomani, stabilind linia de demarcaţie de-a lungul raurilor Sava şi Dunare.

In urma tratatului de la Passarowitz din 1718, Oltenia a intrat sub stapanirea habsburgica, care au numit-o „Kleine Walachei”, adica „Valahia Mica”, faţa de Muntenia care era „Valahia Mare”.
Ocupaţia a durat aproape 20 de ani, terminandu-se in urma bataliei de la Groţka in Serbia, unde Austria a fost invinsa de turci.
Graniţa vestica a Ţarii Romaneşti a fost pentru scurt timp raul Olt.
Craiova a ajuns, intre 1735 şi 1770, capitala unei regiuni cufundate in anarhie, fara o apartenenţa statala reala, iar pentru o perioada de aproximativ 100 de ani, Oltenia a devenit salaşul unor celebri haiduci şi panduri din Oltenia.

Piatra de temelie al efemerului Banat de Vidin (dupa 1365, cand maghiarii au cucerit Ţaratul Vidinului), Banatul Severinului a fost avanpostul sistemului defensiv antiotoman al regatului maghiar şi, deopotriva, al voievozilor din Ţara Romaneasca.
La maxima lui intindere a cuprins teritorii din vestul Olteniei şi din estul Banatului, fiind condus de un ban, cu reşedinţa in Cetatea Severinului.
Banatul Severinului a fost disputat politic intre Ţara Romaneasca şi Ungaria, iar religios intre catolici, ortodocşii bulgari, greci şi sarbi.
Dupa batalia de la Mohács, din 1526, Banatul Severinului a fost divizat.
Partea rasariteana, incepand de la Varciorova, a trecut sub jurisdicţia domnitorilor munteni, cu sediul Baniei la Craiova, iar in partea Apuseana – incepand de la Orşova, inclusiv – s-a constituit, treptat, Banatul de Lugoj-Caransebeş, iar apoi in Banatul de Timişoara.(sursa: Wikipedia)

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.