Cand PRIMUL RAZBOI MONDIAL s-a terminat pentru TIMISOARA. Austro-Ungaria a trimis un steag alb!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 03.11.2016 09:38 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

3 noiembrie 1918. Primul Razboi Mondial: Semnarea armistiţiului intre Imperiul Austro-Ungar şi aliaţi, armistiţiu care pune capat razboiului, eveniment care a avut loc la Vila Giusti.

In 3 noiembrie 1918, Austro-Ungaria a trimis un steag alb comandantului italian pentru a-i cere un armistiţiu şi termenii pacii. Termenii au fost aranjaţi, prin telegraf, cu autoritaţile Antantei de la Paris şi au fost comunicaţi Austro-Ungariei, iar aceasta i-a acceptat. Armistiţiul cu Austria a intrat in vigoare incepand cu ora 3, in dupa amiaza zilei de 4 noiembrie.
Bulgaria a fost prima din Puterile Centrale care a semnat un armistiţiu separat la data de 29 septembrie 1918. La 30 octombrie a capitulat şi Imperiul Otoman.

Austria şi Ungaria au semnat armistiţii separate, in urma prabuşirii monarhiei habsburgice.
Dupa izbucnirea Revoluţiei germane, a fost proclamata o republica, la 9 noiembrie, marcand sfarşitul Imperiului German.
Kaiserul s-a refugiat a doua zi in Olanda, care i-a acordat azil politic.
O zi mai tarziu, pe 11 noiembrie, la Compiègne, in Franţa, la ora 05.00, intr-un vagon de tren a fost semnat armistiţiul. La ora 11, in aceeaşi zi, a incetat focul şi armatele au inceput sa se retraga. Datorita ordinelor confuze şi a incercarilor criminale ale unor ofiţeri de a se evidenţia in ultimul moment, peste cadavrele bieţilor soldaţi, in şase ore teribile, dupa ce totul fusese incheiat şi semnat la masa tratativelor, au murit inutil aproape 3.000 de soldaţi şi au fost raniţi alte peste 6.000. George Lawrence Price este considerat ca fiind ultimul soldat ucis, cu un glonte german in frunte, la ora 10.59.

Starea de razboi intre cele doua tabere a persistat pentru inca şapte luni pana la incetarea finala, consacrata prin semnarea Tratatului de la Versailles cu Germania (28 iunie 1919) şi a urmatoarelor tratate cu Austria (la St. Germain), Ungaria (la Trianon), Bulgaria (la Neuilly) şi Imperiul Otoman (la Sèvres). Astfel, unele surse ofera ca data finala a razboiului anul 1919. In contrast, cele mai multe comemorari ale razboiului se concentreaza asupra armistiţiului din 1918.(sursa: Wikipedia)

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.