Cand sufletele copiilor se intorc acasa pentru a fi ospatate de cei vii

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 21.07.2014 11:54 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Sfantul Ilie se sarbatoreşte pe 20 iulie, in fiecare an, fiind considerat, in tradiţia populara, divinitate a fulgerului şi duşman al forţelor malefice.
Conform etnografului Marcel Lapteş, ”poporul il celebreza pe Sfantul Ilie ca fiind patronul verii caniculare şi a framantarilor meteorologice” deoarece ”racoreşte atmosfera desfacand ploile şi fulgerand demonii”.

Sarbatoarea Sfantului Ilie aduce cu sine o serie de interdicţii şi obiceiuri creştine sau pagane.

Cand ploua cu tunete şi fugere, satenii din Ţara Haţegului infig in pamant un toiag cu  maner de metal.
Nu se taie mere cu cuţitul de Sfantul Ilie deoarece se considera ca urmatoarele 7 zile vor aduce furtuni crancene şi grindina.
Copiii nu au voie sa arunce mere in sus ca sa nu atraga grindina asupra holdelor.
De Sfantul Ilie se duc la biserica, spre sfinţire, mere, prune şi pere varatice pentru a atrage belşug de rod şi in anii urmatori.
Femeile nu aprindeau deloc focul in vatra şi nici nu lucrau de Sfantul Ilie de teama ca Sfantul le va pedepsi cu traznet şi grindina.

In mitologia romaneasca, sarbatoarea Santului Ilie se extinde prin Saptamana Parliilor, Parliile fiind cele 3 surori ale lui Santilie.
Cele 3 divinitaţi care parjolesc recoltele celor care nu le respecta zilele se sarbatoresc in perioada 20 – 22 iulie.

Moşii de Santilie

In ajunul sau in ziua de Sfantul Ilie se sarbatoresc Moşii de Santilie, cand femeile cu copii morţi dau de pomana: mere, covrigi, colaci, mancaruri preparate şi insotite de lumanari aprinse – o reţeta de aluat folosit la prepararea colacilor si covrigilor se gaseşte aici.

Se credea ca in aceasta zi sufletele morţilor, indeosebi sufletele copiilor, s-ar intoarce acasa pentru a fi ospatate de cei vii.
Tot acum se curaţa mormintele in cimitire, se impart vase de lut pline cu mancare sau apa.

Tradiţii şi obiceiuri identificate şi promovate in cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura şi tainele painii”, derulate de Russenart Communications şi Gold Maya.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.