Care este cel mai mare lacas de cult in stil gotic la est de Viena?

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 16.02.2016 10:42 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Cu o istorie ce incepe din secolul al XIII-lea, oraşul Braşov şi-a caştigat un renume fara egal in zona Sud-Estului Europei datorita aşezarii sale, vieţii culturale şi artistice, dar şi arhitecturii impresionante, ce imbina trasaturi specifice mai multor stiluri, care şi-au pus amprenta in timp asupra oraşului.

Venind ca o continuare a ceea ce inseamna oraşul Braşov din punct de vedere cultural, dar şi arhitectural, Romfilatelia il include in ciclul de emisiuni de marci poştale Oraşele Romaniei, dedicandu-i astfel cel mai recent proiect de timbre, denumit simbolic Oraşele Romaniei, Braşov.
Acesta va fi disponibil spre vanzare incepand de miercuri, 17 februarie a.c., in magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, venind astfel in completarea colecţiilor iubitorilor de filatelie.

Cele patru timbre ale emisiunii reproduc monumente reprezentative ale oraşului, cunoscute pentru importanţa istorica şi arhitecturala pe care o au in identitatea oraşului.

Cu valoarea nominala de 3,00 lei, timbrul ce ilustreaza Biserica Neagra din Braşov prezinta cel mai important monument de arhitectura din oraş, dar şi cea mai mare cladire de cult din Romania, cu o lungime de aproximativ 90 m şi o inalţime a turnului la cruce de 65 m.
Construita in perioada 1383 – 1477, Biserica Neagra este cel mai mare lacaş de cult in stil gotic la est de Viena, primindu-şi numele in urma marelui incendiu din 1689.
Este celebra nu doar prin dimensiunile sale, dar şi prin patrimoniul pe care il deţine: cea mai mare colecţie de covoare orientale din Europa, datand din secolele XV-XVI (cu excepţia Turciei), cel mai mare clopot mobil (6 tone) şi cea mai mare orga mecanica din Romania (orga Buchholz).

Pe timbrul cu valoarea nominala de 3,30 lei se regaseşte ilustrata Poarta Ecaterinei, unul dintre monumentele reprezentative ale stilului Renaşterii in arhitectura transilvaneana.
Pana in prima jumatate a secolului al XIX-lea, Poarta Ecaterinei a fost singura intrare in Cetatea Braşovului dinspre Schei, turnul exterior pastrandu-se in zilele noastre ca unic element din ansamblul fortificat al porţii medievale.

Prima Şcoala Romaneasca este ilustrata pe timbrul cu valoarea nominala de 5,00 lei.
La tiparniţa şcolii, in perioada 1556 – 1588, Diaconul Coresi şi alţi colaboratori tiparesc cele dintai carţi de circulaţie in limba romana, oficializand definitiv biruinţa scrisului in limba romana.
Astfel, la Şcoala Romaneasca din Scheii Braşovului au fost tiparite prima cronica avand subiect romanesc (1628 – 1633), prima gramatica (1757) şi primul calendar almanah romanesc (1731).
Cladirea muzeului „Prima şcoala romaneasca” pastreaza stilul baroc de la modificarile care i-au fost aduse in anii 1760.

Casa Sfatului este ilustrata pe timbrul cu valoarea nominala de 14,50 lei.
Cronicile medievale amintesc mai multe modificari ale arhitecturii Casei Sfatului şi diverse destinaţii pentru incaperile acesteia.  
Distrusa de marele incendiu in 1689 şi refacuta treptat in timp, Casa Sfatului a gazduit administraţia oraşului Braşov pana in anul 1876.
In prezent, aici se gaseşte Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, unde peste 3000 de piese prezinta identitatea istorica a judeţului Braşov din preistorie şi antichitate pana in zilele noastre.

Cele patru marci poştale ale emisiunii Oraşele Romaniei, Braşov sunt completate de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinieta şi blocul de 4 timbre (in album filatelic).

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.