Carol I, regele care si-a purtat coroana si-n somn...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 27.09.2015 12:22 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

# Carol I al Romaniei, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele sau complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, a fost domnitorul, apoi regele Romaniei, care a condus Principatele Romane si apoi Romania dupa abdicarea fortata de o lovitura de stat a lui Alexandru Ioan Cuza.
# Carol s-a nascut s-a nascut la 20 aprilie 1839, in Principatul Hohenzollern-Sigmaringen la Sigmaringen ca Print Karl von Hohenzollern-Sigmaringen. Era cel de-al doilea fiu al printului Karl Anton si al sotiei sale, principesa Josephine.
# Dupa finalizarea studiilor elementare din Dresda s-a inscris la scoala de cadeti din Münster, pe care a absolvit-o cu calificativul bine, devenind sublocotenent de dragoni.
# In 1857 a terminat cursurile Scolii de Artilerie si Geniu din Berlin, iar in anul 1864 a participat ca voluntar in armata Prusiei, la Al Doilea Razboi al Schleswigului, mai ales la asaltul citadelelor Fredericia si Dybbøl, experienta care ii va fi de folos mai tarziu in Razboiul ruso-turc.
# In 10 aprilie 1866, o proclamatie a guvernului provizoriu ajuns la putere dupa alungarea lui Cuza de catre coalitia formata din liberalii radicali si conservatori, a declarat ca va organiza un plebiscit prin care populatia cu drept de vot sa accepte sau sa respinga accederea lui Karl von Hohenzollern-Sigmaringen ca principe ("domn" sau "gospodar") al Principatelor Unite (care din 1862 purtau numele de Romania). Plebiscitul a avut loc in data de 15 aprilie 1866, rezultatul aratand ca 99.9% dintre electori sprijineau propunerea. Termenul "plebiscit" trebuie, fireste, inteles in sensul acordat acestuia in epoca, anume de consultare a populatiei cu drept de vot (boieri si anumite segmente ale populatiei urbane), ceea ce in cazul dat reprezenta mai putin de 16% din populatia totala a Principatelor Dunarene (686.193 electori din aproximativ 4.400.000 locuitori).
# Carol a trebuit sa calatoreasca incognito (pe traseu a fost nevoit sa apeleze la experienta dobandita de Bratianu si Rosetti pe parcursul revolutiei pasoptiste; astfel el, practic, s-a deghizat), sub numele de Karl Hettingen, cu trenul pe ruta Düsseldorf - Bonn - Freiburg - Zürich - Viena - Budapesta, datorita conflictului care exista intre tara sa si Imperiul Austriac.
# Dupa ce a pasit pe teritoriul tarii, punand prima data piciorul pe pamant romanesc in localitatea Drobeta-Turnu Severin (prima casa in care a intrat fiind actualmente biblioteca), Bratianu l-a insotit mai departe cu trasura pana la podul Mogosoaiei. Traseul prin tara, de la Turnu Severin la Bucuresti, a cuprins orasele Horezu, Ramnicu-Valcea, Curtea de Arges, Campulung si Targoviste, vechiul drum al tarii, pastrat mai tarziu in memorie drept „Drumul lui Carol”.
# Pe 10 mai 1866 Carol a intrat in Bucuresti. Vestea sosirii sale fusese transmisa prin telegraf si a fost intampinat de o multime entuziasta de oameni, dornici sa cunoasca noul conducator. La Baneasa i s-a inmanat cheia orasului. Si-a rostit juramantul in limba franceza: „Jur de a fi credincios legilor tarii, de a pastra religiunea Romaniei precum si integritatea teritoriului ei, si de a domni ca domn constitutional” (in traducere). Cuplul regal a fost binecuvantat in aceeasi zi in Dealul Mitropoliei de catre mitropolitul Ungrovlahiei.
# Proclamat domnitor al Romaniei in ziua de 10 mai 1866, ramane cu acest titlu pana in 14 martie 1881, cand este proclamat rege, devenind astfel primul rege al Romaniei. A fost primul monarh din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, al carei nume se transforma, incepand cu regele Ferdinand I, in Casa Regala de Romania, dinastie care va conduce tara pana la proclamarea Republicii Populare Romane in 1947.
# Imediat dupa sosirea in tara, parlamentul Romaniei a adoptat la 29 iunie 1866 prima constitutie a tarii, una dintre cele mai avansate constitutii ale timpului, aceasta fiind inspirata din constitutia Belgiei, care dobandise independenta din 1831.
# Pentru consolidarea prestigiului personal si al tarii, pe 9 septembrie 1878 a primit titlul de „Alteta regala”. Pe 15 martie 1881, Constitutia a fost modificata pentru a specifica, printre altele, faptul ca din acel moment seful statului va fi numit rege. Ceremonia de incoronare a avut loc pe 10 mai 1881. Ideea de baza a tuturor constitutiilor regale din Romania era aceea ca regele domneste fara a guverna.
# In Romania din perioada de domnie a regelui Carol I, ca si in perioada de domnie a regelui Ferdinand I si cu atat mai mult in perioada de domnie a lui Carol al II-lea, desi formal exista un regim de monarhie constitutionala in care se organizau alegeri limitate, nu populatia (fie ea si doar aceea selectata pe criterii de clasa prin sistemul votului cenzitar al vremii) alegea cine si cum guverneaza tara in ultima instanta, ci suveranul. Nici macar introducerea votului universal masculin, in alegerile postbelice din noiembrie 1919, n-au alterat caracterul trucat, formal si nedemocratic al sistemului politic si electoral romanesc.
# Regele Carol a fost descris drept o persoana rece. Era permanent preocupat de prestigiul dinastiei pe care o fondase. Sotia sa, Regina Elisabeta, il caracteriza ca „o persoana care isi poarta coroana si in somn”. Era foarte meticulos si incerca sa isi impuna stilul fiecarei persoane care il inconjura. Desi era foarte devotat sarcinilor sale de rege al Romaniei, niciodata nu si-a uitat radacinile germane. In 1870, cu ocazia razboiului franco-prusac, germanofilia lui Carol I a fost de altfel pe punctul de a-l costa coroana, preferintele romanilor in acel moment fiind in contradictie cu cele ale suveranului.
# In 1869, principele a initiat o calatorie in Europa si mai ales in Germania, pentru a-si gasi o mireasa. A intalnit-o pe Elisabeta, principesa de Wied, pe care a vazut-o „harnica, iubitoare de oameni, culta si talentata”. Dupa o convorbire care nu a tinut mai mult de o ora, printul a cerut-o de sotie si in aceeasi zi s-a intors ca logodnic al ei. In final, s-a casatorit cu Elisabeta de Neuwied la 3 noiembrie 1869.
Mariajul lor a fost unul dintre cele mai putin potrivite, el fiind un barbat rece si calculat, iar ea o visatoare notorie. Au avut doar un copil, principesa Maria, nascuta pe 27 august 1871 si decedata pe 28 martie 1874. Aceasta a dus la o instrainare a celor doi membri ai cuplului regal, Elisabeta nereusind sa-si revina complet din trauma pierderii unicului copil.
# Viata politica interna a fost lovita de doua rascoale ale taranilor mai importante, in sudul Tarii Romanesti, in aprilie 1888 (care a cuprins 27 din cele 32 de judete ale tarii) si in partea nordica a Moldovei, in februarie 1907, care a cuprins repede si sudul tarii pana in martie. Rascoalele au fost reprimate in mod sangeros, fiind folosite armata si chiar artileria impotriva taranilor revoltati. Represiunile s-au soldat cu aproximativ 10.000 de victime, dupa unele surse.
Regele a promis taranilor in toiul rascoalei din 1907 ca va infaptui o reforma agrara, in urma careia taranii sa fie improprietariti, insa suveranul - care in termeni practici era cel mai mare boier al tarii - va uita repede de promisiunea facuta in proclamatie, de indata ce criza va fi solutionata o data cu trimiterea armatei contra taranilor, prin masacru, conform uzantelor monarhice ale vremii.
# Carol a semnat un tratat secret in 1883, care lega Romania de Tripla Alianta si, desi tratatul trebuia activat doar in cazul in care Rusia imperialista ar fi atacat unul dintre membrii tratatului, Carol era convins ca cel mai onorabil ar fi fost intrarea in razboi de partea Imperiului German. In 21 iulie / 3 august 1914 a fost convocata o intrunire de urgenta a Consiliului de Coroana unde Carol le-a comunicat acestora existenta tratatului si si-a exprimat dorinta sa. A intampinat o opozitie ferma din partea majoritatii membrilor Consiliului de Coroana.
# Carol I moare pe 27 septembrie/10 octombrie 1914. Viitorul rege Ferdinand, sub influenta sotiei sale, regina Maria, a fost mai dispus sa asculte opinia publica. (sursa: Wikipedia)

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.