Carte / Europa. Lupta pentru suprematie

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 13.08.2015 11:38 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

„Aceasta este istoria lui Richelieu, Metternich si Kissinger, nu a lui Luther, Newton si Beethoven. Poate parea arid, dar nu e deloc asa. Europa cucereste cititorul cu povesti despre aliante schimbatoare, armate puternice si strategii ambitioase.” (Wall Street Journal)

Un nou titlu publicat de Editura Polirom in colectia „Historia”, coordonata de Mihai-Razvan Ungureanu, disponibil din aceasta saptamina in librarii: Europa. Lupta pentru suprematie de la 1453 pina in prezent de Brendan Simms, traducere de Lucia Popovici, in curind si in editie digitala.

Cine controleaza centrul Europei controleaza intregul continent, iar cine controleaza Europa poate sa domine lumea – iata un adevar fundamental al geopoliticii.
In ultimele cinci secole, numerosi regi, cuceritori, presedinti si dictatori si-au dorit sa detina puterea asupra zonei care se intinde din Tarile de Jos si Germania pina in Cimpia Padului.
Carol Quintul, Napoleon, Hitler, Stalin si Gorbaciov au avut cu totii acelasi obiectiv: sa domine centrul Europei.

Totul a inceput, sustine Brendan Simms, in 1453, cind prabusirea Imperiului Bizantin a deschis calea incursiunilor otomane pe continent si a grabit expansiunea Sfintului Imperiu Roman.
Dupa aceea conflictele s-au succedat aproape neintrerupt, de la Razboiul Civil englez si Revolutia Franceza pina la cele doua razboaie mondiale.
Imbinind religia, politica, strategia militara si relatiile internationale, Brendan Simms evoca o jumatate de mileniu de istorie pentru a arata cum lupta pentru suprematie in Europa a modelat istoria intregii lumi.
Si cum, atunci cind in Europa este armonie, lumea intreaga are de cistigat.

Brendan Simms este profesor de istoria relatiilor internationale la Universitatea Cambridge. A mai publicat Unfinest Hour: Britain and the Destruction of Bosnia (2001, nominalizata pentru Samuel Johnson Prize) si Three Victories and a Defeat: The Rise and Fall of the British Empire (2008).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.