Ce drepturi aveti daca sunteti arestati sau retinuti?

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 09.06.2012 17:13 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Scopul unic al acestui model este să ajute autorităţile naţionale în elaborarea unei Note privind drepturile la nivel naţional. Statele membre nu sunt obligate să respecte acest model.La elaborarea Notei privind drepturile, statele membre pot modifica prezentul model pentru a-l adapta la normele de drept intern şi pentru a adăuga alte informaţii utile. Nota privind drepturile a statului membru trebuie furnizată în momentul arestării sau reţinerii. Cu toate acestea, această dispoziţie nu împiedică statele membre să le furnizeze persoanelor suspectate sau acuzate informaţii scrise şi în alte situaţii din timpul desfăşurării procedurilor penale.
Dacă sunteţi arestaţi sau reţinuţi, aveţi următoarele drepturi:
A. ASISTENŢĂ DIN PARTEA UNUI AVOCAT/DREPTUL LA ASISTENŢĂ JUDICIARĂ
Aveţi dreptul să discutaţi în mod confidenţial cu un avocat. Avocatul este independent de poliţie. Cereţi ajutorul poliţiei dacă aveţi nevoie să intraţi în legătură cu un avocat, poliţia vă va ajuta. În anumite cazuri, asistenţa poate fi gratuită. Solicitaţi mai multe informaţii poliţiei.
B. INFORMAŢII PRIVIND ACUZAREA
Aveţi dreptul de a şti de ce aţi fost arestat sau reţinut şi de ce faptă anume sunteţi suspectat sau acuzat.
C. INTERPRETARE ŞI TRADUCERE
Dacă nu vorbiţi sau nu înţelegeţi limba vorbită de autorităţile poliţieneşti sau de alte autorităţi competente, aveţi dreptul de a fi asistat de un interpret, în mod gratuit.
Interpretul vă poate ajuta să comunicaţi cu avocatul dumneavoastră şi are obligaţia de a păstra confidenţialitatea comunicării respective. Aveţi dreptul la traducerea cel puţin a pasajelor relevante din documentele esenţiale, inclusiv ordinul judecătoresc de arestare sau de arest preventiv, învinuirea sau punerea sub acuzare, precum şi orice hotărâre judecătorească. În unele situaţii, este posibil să vi se ofere o traducere orală sau un rezumat.
D. DREPTUL DE A PĂSTRA TĂCEREA
În timpul interogatoriului la poliţie sau în faţa altor autorităţi competente, nu sunteţi obligat să răspundeţi la întrebări legate de presupusa infracţiune comisă. Avocatul dumneavoastră vă poate ajuta să luaţi o decizie în această privinţă.
E. ACCESUL LA DOCUMENTE
Dacă sunteţi arestat şi reţinut, dumneavoastră (sau avocatul dumneavoastră) aveţi dreptul de acces la documentele esenţiale de care aveţi nevoie pentru a contesta arestarea sau reţinerea. Dacă cazul este trimis în instanţă, dumneavoastră (sau avocatul dumneavoastră) aveţi dreptul de acces la mijloacele de probă în apărarea sau împotriva dumneavoastră.
F. INFORMAREA UNEI ALTE PERSOANE CU PRIVIRE LA ARESTARE SAU REŢINERE/INFORMAREA CONSULATULUI SAU AMBASADEI ŢĂRII DUMNEAVOASTRĂ
Dacă sunteţi arestat sau reţinut, spuneţi poliţiei dacă doriţi să informaţi pe cineva cu privire la reţinerea dumneavoastră, de exemplu un membru al familiei sau pe angajatorul dumneavoastră. În anumite cazuri, dreptul de a informa o altă persoană cu privire la reţinerea dumneavoastră poate fi restricţionat temporar. În astfel de cazuri, poliţia vă va informa cu privire la aceasta.
Dacă sunteţi cetăţean străin, spuneţi poliţiei dacă doriţi să informaţi autoritatea consulară sau ambasada ţării dumneavoastră cu privire la reţinerea dumneavoastră. De asemenea, vă rugăm să informaţi poliţia dacă doriţi să contactaţi un funcţionar al autorităţii consulare sau al ambasadei ţării dumneavoastră.
G. ASISTENŢĂ MEDICALĂ DE URGENŢĂ
Dacă sunteţi arestat sau reţinut, aveţi dreptul la asistenţă medicală de urgenţă. Vă rugăm să comunicaţi poliţiei dacă aveţi nevoie de astfel de asistenţă.
H. PERIOADA DE PRIVARE DE LIBERTATE
După arestare, puteţi fi privat de libertate sau reţinut pe o perioadă de maximum … [a se completa cu numărul de ore/zile aplicabil]. La sfârşitul acestei perioade, trebuie să fiţi eliberat sau să fiţi audiat de un judecător, care va decide cu privire la reţinerea dumneavoastră în continuare. Cereţi avocatului dumneavoastră sau judecătorului informaţii cu privire la modalitatea de contestare a arestării dumneavoastră, de revizuire a reţinerii sau de solicitare a eliberării provizorii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.