Ce este rotavirusul?

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 24.07.2012 17:20 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

*51% dintre mamele din România nu au auzit de imunizarea împotriva rotavirusului
*Dintre bolile copilăriei, rotavirusul apare cel mai devreme; infecţia reprezintă un risc încă din primele luni de viaţă
*Pentru 8 din 10 copii afectaţi de rotavirus a fost necesară spitalizarea, mai mult decât în cazul copiilor cu hepatita B sau pneumonie
Conform unui studiu al Societăţii Române de Pediatrie realizat în cadrul campaniei 'Să protejăm împreună copilăria' de către Cult Market Research, 51% dintre mămici nu au auzit de vaccinarea împotriva rotavirusului, cea mai frecventă boală infecţioasă a copilăriei.
Derulat la nivel naţional în rândul mamelor cu copii cu vârste între 0 şi 5 ani, studiul a arătat că din procentul redus de mame care au auzit despre vaccinul împotriva rotavirus, doar 35% au ales să îşi protejeze copilul prin imunizare. În comparaţie cu vaccinarea împotriva celorlalte boli (pneumonie, varicelă, hepatita B), vaccinarea anti-rotavirus are cel mai mic procent înregistrat: aproape de 2 ori mai puţine mame aleg să prevină infecţia cu rotavirus a copilului prin imunizare.
Cu toate acestea, conform rezultatelor studiului, rotavirusul a spitalizat cei mai mulţi copii în comparaţie cu celelalte boli, mai mulţi chiar şi decât hepatita B sau pneumonie. Astfel, potrivit studiului, spitalizarea a fost necesară pentru 8 din 10 copii afectaţi de rotavirus. În România, media de spitalizare pentru rotavirus este de 6 zile.
Respondenţii au confirmat că media de vârstă la care copiii lor sau ai prietenilor s-au infestat cu rotavirus este 1,7 ani, cea mai mică în comparaţie cu celelalte boli ale copilăriei. Specialiştii Societăţii Române de Pediatrie atenţionează asupra faptului că rotavirusul prezintă cele mai mari riscuri, uneori fatale, la copiii de sub 1 an. Statisticile medicilor din România arată că 95% dintre copii se vor îmbolnăvi de rotavirus înainte de a împlini vârsta de 5 ani.
'Studiul realizat în cadrul campaniei recent lansate, arată încă o dată cât de importantă este informarea constantă şi corectă a mamelor din România. Pentru că vedem în fiecare zi mămici care sunt nevoite să îşi interneze bebeluşul bolnav de rotavirus, pentru că ştim cât de greu le este mamelor să îşi privească bebeluşul cu perfuzii în mânuţe, am ţinut să lansăm o rubrică specială despre rotavirus pe site-ul campaniei', declară Prof. Dr. Marin Burlea, Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie. 'Pentru că <<împreună protejăm copilăria>>, le recomandăm părinţilor să citească rubrica www.protejamimpreuna.ro/rotavirus, unde medicii pediatri discută despre simptomele, cauzele şi efectele îmbolnăvirii cu rotavirus. Prin intermediul acestei rubrici, vrem să le vorbim mamelor despre cum poate fi prevenită aceasta boală, care anul trecut a afectat în România 37.595 de copii', a adăugat Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
Gastroenterita cauzată de rotavirus este cea mai frecventă boală în primii ani de viaţă ai copilului şi este extrem de contagioasă. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii , boala ucide anual 527.000 de copii la nivel mondial. Măsurile standard de igienă nu influenţează major transmiterea virusului, de aceea boala este extrem de răspândită în toată lumea, indiferent de standardele economice. La nivel mondial, principalele patru cauze ale mortalităţii infantile la copiii sub 5 ani cuprind bolile diareice (majoritatea sunt cauzate de rotavirus), cu o rată de 15%, depăşind incidenţa accidentelor copiilor prin asfixiere şi complicaţii ale naşterii premature.
Studiul Cult Market Research, la cererea Societăţii Române de Pediatrie, a fost realizat pe un eşantion de mame reprezentativ pentru mediul urban. În cadrul studiului, au fost intervievate mame din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Constanţa şi Iaşi, având unul sau mai mulţi copii între 0 şi 5 ani.
www.protejamcopilaria.ro este prima platformă online pentru publicul larg, în care viitoarele şi actualele mămici pot găsi informaţii şi pot primi sfaturi direct de la medicii specialişti. Platforma a fost lansată în cadrul campaniei Societăţii Române de Pediatrie 'Să protejăm împreună copilăria', realizată cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România.
Campania vine pe fondul unor realităţi dramatice: România are încă cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din UE la copiii de până în 5 ani. Mai mult decat atât, numărul cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a bolilor infecţioase pediatrice a crescut în ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 ‰ (9,8 morţi la 1000 de nou născuţi), aproape dublă faţă de media europeană.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.