Ce legatura a avut TIMISOARA cu NASTEREA noului STAT FEUDAL al VALAHIEI?...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 09.11.2016 09:56 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Batalia de la Posada este numele unui conflict militar intre Regatul Ungariei şi Ţara Romaneasca, petrecut in toamna anului 1330, batalie care a marcat emanciparea Ţarii Romaneşti de sub tutela coroanei maghiare.

S-au tras nu puţine robii, cazne şi primejdii pentru neamul unguresc

Dupa lupta de 3 zile, 9 - 12 noiembrie 1330, Carol Robert de Anjou a scapat cu greu, schimband hainele sale cu ale unui oştean pentru a nu fi recunoscut şi s-a reintors spre casa tot prin Timişoara.
Printre victime, alaturi de numeroşi nobili, s-au numarat şi Toma, voievodul Ardealului, Andrei de Alba, purtatorul sigiliului regal, precum şi preotul personal al regelui.
O parte a supravieţuitorilor au fost luaţi in robie, insuşi regele recunoscand, doi ani mai tarziu, ca in urma bataliei „s-au tras nu puţine robii, cazne şi primejdii pentru neamul unguresc”.

Posada desemna iniţial un loc greu accesibil şi aparat de elemente naturale sau artificiale.

Transformarea lui in toponim s-a produs la inceputul secolului al XV-lea, in documente maghiare legate de batalia din 1395 intre Vlad Uzurpatorul şi Sigismund de Luxemburg.
Denumirea de „Batalia de la Posada” a fost introdusa şi incetaţenita in istoriografia romaneasca de catre Nicolae Iorga, la inceputul secolului XX.
Localizarea bataliei nu a fost stabilita pana astazi cu certitudine, istoricii optand pentru locuri precum: Valea Oltului, in Ţara Loviştei la Titeşti, in zona Mehadiei (in Banatul de Severin), pe culoarul Rucar-Bran sau Valea Prahovei.

7.000 de marci de argint ca despagubire, cedarea cetaţii Severinului şi trimiterea unui fiu la curtea ungara ca garanţie

In 1324, Basarab I se afla sub suveranitatea lui Carol Robert de Anjou, care-şi stabilise capitala regatului ungar la Timişoara intre 1316-1323.
Domnitorul roman cucereşte Severinul in 1325, ceea ce a dus la racirea relaţiilor cu Regatul Ungar.
Mai mult decat atat, din 1327, Basarab refuza sa mai plateasca tributul de vasal, ceea ce l-a determinat pe regele ungar, la sfatul lui Dionisie (mai tarziu ban de Severin), sa intreprinda o expediţie de recucerire a teritoriului pierdut şi de pedepsire a vasalului sau.
In luna septembrie a anului 1330, Carol Robert de Anjou, regele Ungariei, cu o puternica armata, pleaca din Timişoara sa-l pedepseasca pe fostul sau vasal, Basarab I, cneaz al ţinutului.
Ocupa Banatul de Severin şi inainteaza prin Oltenia, pustiita in prealabil de catre Basarab, spre Curtea de Argeş.
Datorita acestei strategii de aparare, in randurile armatei invadatoare se instaleaza foametea inca de la intrarea in Ţara Romaneasca.
Pe drum, Carol Robert primeşte o solie din partea domnitorului roman, care ii aduce o propunere de pace. Oferta de pace facuta de Basarab I este refuzata de catre rege, deşi i se promitea plata a 7.000 de marci de argint ca despagubire, cedarea cetaţii Severinului şi trimiterea unui fiu la curtea ungara ca garanţie.

Carol Robert raspunde cu aroganţa ca Basarab este pastorul tuturor oilor sale şi ca il va scoate de barba din vizuina lui.

In cele din urma, armata maghiara ajunge la Curtea de Argeş, pe care o gasesc pustie şi o incendiaza.
Unele relatari ungureşti, dar şi cronica lui Jan Długosz, povestesc despre un armistiţiu incheiat intre cele doua parţi beligerante, cu condiţia ca romanii sa conduca armata invadatoare catre Ungaria pe drumul cel mai scurt. Ghizii romani puşi la dispoziţia regelui de catre Basarab i-ar fi condus apoi pe unguri intr-un defileu unde acesta le pregatise o capcana.
Cert este ca odata ajunşi in acea vale ingusta şi prapastioasa, ungurii sunt atacaţi şi zdrobiţi.
Au existat doua atacuri, conform documentelor. Primul, dat in susul vaii, a oprit inaintarea intruşilor, iar al doilea a insemnat distrugerea lor.

Victoria de la Posada a insemnat practic naşterea unui nou stat feudal independent

Prin aceasta victorie, Basarab I a reuşit sa consolideze independenţa ţinutului, sa o intareasca din punct de vedere statal, pentru ca mai apoi sa-i largeasca hotarele.
Victoria de la Posada a insemnat practic naşterea unui nou stat feudal independent, Basarab I asumand titlul de Mare Voievod.(sursa: Wikipedia)

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.