Ce se intampla in Banat acum 30000 ani?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 08.07.2012 11:27 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Timişoara - Cam ce credeţi că se întâmpla acum 20.000 sau 30.000 de ani pe gura de rai a judeţului Timiş? Foarte multe informaţii nu există despre perioada de acum de peste 20 de milenii.
Se spune că Epoca Pietrei este o perioadă a preistoriei în care oamenii foloseau cu precădere unelte din piatră. Prima epocă din istoria omenirii, cunoscută sub denumirea de epoca pietrei cioplite sau paleolitic, cuprinde cea mai lungă perioadă de timp, aproximativ între 1.000.000 şi 10.000/8000 î.e.n.
În 2002, cel mai în vârstă om modern (Homo sapiens sapiens) rămas în Europa, a fost descoperit în Peştera cu Oase de lângă Anina, spune Wikipedia. Numit Ion din Anina, rămăşiţele sale (maxilarul inferior) sunt datate cu aproximaţie ca având circa 42.000 de ani.
În zona Timişului, conform unei cronologii a judeţului Timiş publicate pe site-ul Consiliului Judeţean Timiş, cea mai veche piatră cioplită datează din anul 30.000 î.Hr. şi a fost descoperită în satul Visag, comuna Victor Vlad Delamarina, piatră care aparţine, spun arheologii, unui facies musterian tardiv sau aurignacian timpuriu din paleoliticul superior.
Aşezare din paleoliticul superior, aurignacian, a fost descoperită în satul Româneşti, comuna Tomeşti, în punctul Dumbrăviţa, care ar data de prin 28000 î.Hr. Formată din 6 nivele de locuire paleolitice, atestate prin inventar litic, nu s-a depistat totuşi prezenţa vetrelor de foc sau vestigii faunistice. De asemenea, vestigii ale unor aşezări aparţinând aurignacianului bănăţean mijlociu provin din comuna Curtea, spun specialiştii, din siturile arheologice de pe Dealu Viei şi Dealu Pământ.
Venind ceva mai aproape de noi, adică prin anul 22.000 î.Hr., vestigii paleolitice din etapa aurignacian dezvoltat sunt atestate în satul Coşava, comuna Curtea, pe dealul Cuca, printr-un sit arheologic format din trei nivele de locuire atestate prin unelte litice, şi în satul Româneşti, punctul Dumbrăviţa.
Şi tot pe acolo s-au făcut descoperiri ale unor nivele de locuire gravetiene în aşezările multistratificate, datate cam pe la 20.000 î.Hr.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.