CEA MAI MARE COMPANIE PRODUCATOARE de VIN este in BANAT

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 04.11.2016 11:56 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Dupa mai bine de 10 ani de convulsii, reorganizari si razboaie cu piata neagra, business-ul din sectorul viticol a ajuns aproape de maturitate, arata o analiza KeysFin.

Dupa doi ani de scaderi consecutive, producţia de vin a Romaniei a crescut cu 37%, la 4,8 milioane de hectolitri, iar numarul firmelor producatoare a ajuns la 217 companii certificate oficial.

Potrivit datelor KeysFin, afacerile din sectorul viticol au atins, in 2015, nivelul de 680 de milioane de lei, iar in 2016 ar putea depasi nivelul de 723 de milioane de lei, inregistrat in 2013. Evolutia pozitiva este pusa de analisti in legatura directa cu productia spectaculoasa de vin inregistrata in acest an, de peste 4,8 milioane de hectolitri.
In 2015, cele mai importante zone producatoare erau Vrancea, Buzau, Iasi, Vaslui, Constanta si Dolj.

Datele statistice, analizate de KeysFin, arata ca la finele anului trecut erau inregistrati oficial 217 producatori de vin (COD CAEN 1102 - fabricarea vinurilor din struguri), cei mai multi in Vrancea (69), Bucuresti (24), Prahova (18), Constanta (11) si Buzau (10).
Cele mai importante companii, dupa cifra de afaceri inregistrata in 2015, erau Cramele Recas SA, Zarea, Vinexport si Trade-Mark SA.

La capitolul viticol, Romania se afla in prezent pe locul al 13-lea la nivel mondial.

Cei mai importanti producatori sunt italienii, cu un volum al producţiei de vin de 48,8 milioane hectolitri in 2016, in scadere cu 2% de la 50 milioane hectolitri in 2015, urmati de francezi, cu 41,9 milioane hectolitri (-12%), spanioli, cu 37,8 milioane hectolitri (+1%), americani, cu 22,5 milioane hectolitri (+2%) şi australieni, cu 12,5 milioane hectolitri (+5%).

Producţia globala de vin a scazut in 2016 cu 5% (15 milioane hectolitri) faţa de anul trecut, de la 274,4 milioane hectolitri la 259,5 milioane hectolitri, potrivit datelor preliminarii prezentate joi de directorul general al OIV, Jean-Marie Aurand.
Consumul de vin la nivel mondial este estimat sa atinga intre 239,7 şi 246,6 milioane hectolitri, comparativ cu circa 240 milioane hectolitri in 2015.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.