Cei mai aprigi dusmani ai omului sunt invizibili. Cine sunt ei?

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 05.04.2014 13:47 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Exista in jur de 40 de milioane de bacterii intr-un gram de sol si 1 milion de bacterii intr-un mililitru de apa dulce.
Pielea de pe piept este populata de 100 pana la 5.000 de microorganisme pe cmp, fata si scalpul au pana la 200.000 de organisme pe cmp si acest numar poate ajunge la 300.000 de organisme pe cmp in zona axilei.
S-a calculat ca, pe oameni, cele mai multe bacterii colonizeaza pielea, cavitatea bucala si intestinul.

Acestea masoara doar cativa microni si joaca un rol important in viata oamenilor.

In viata noastra de zi cu zi, suntem inconjurati de milioane si milioane de microorganisme, iar bacteriile fac parte din acestea si sunt invizibile cu ochiul liber.
Majoritatea bacteriilor sunt inofensive sau benefice pentru organism si sunt cunoscute ca bacterii comensale sau saprofite.
Cu toate acestea, exista numeroase specii patogene (care se numesc oportuniste sau specifice), ce cauzeaza multe boli infectioase care pot produce uneori complicatii grave sau chiar moartea.
Patogenii oportunisti sunt bacteriile care devin patogene in anumite situatii (de exemplu, cand organismul este slabit), iar patogenii specifici sunt responsabili pentru anumite boli (de exemplu: Mycobacterium tuberculosis -> tuberculoza, Clostridium tetani -> tetanus, Corynebacterium diphteriae -> difterie).

Cum putem sa prevenim sau sa combatem aceste infectii? Care sunt diferitele tipuri de antiseptice?

Dezinfectantii si antisepticele au capacitatea comuna de a dezactiva temporar sau de a omori microorganismele.
Antisepticii si dezinfectantii pot face urmatoarele: sa opreasca cresterea microorganismului (fie ca vorbim de bacterii, fungi sau ciuperci sau viruşi), sa omoare microorganismele, iar anumite antiseptice au dublu efect in functie de concentratii.
Altele au intotdeauna un efect letal sau un efect bacteriostatic (omoara bacteriile) sau fungistatic (omoara ciupercile) indiferent de concentratia folosita.

„Antisepticele sunt substante care inhiba cresterea si dezvoltarea microorganismelor, fara a afecta ţesuturile organismului. Sunt folosite pe piele si tesuturi si pot avea efect bactericid şi bacteriostatic (previn sau inhiba creşterea bacteriilor)”, precizeaza prof. univ. dr. Calin Giurcaneanu, medic primar dermatovenerolog, preşedinte al Societaţii Romane de Dermatologie.

Mecanismul de actiune al antisepticelor este complex si variaza de la o familie de antiseptice la alta.
In funcţie de structura lor chimica şi de proprietaţile lor, se deosebesc numeroase substanţe: alcoolul, apa oxigenata, iodul, clorhexidina si clorura de benzalconiu, iod.
Criteriile de alegere sunt numeroase si complexe: toxicitatea, probabilitatea de a declanşa o alergie, puterea iritanta, cat şi eficienţa.

„Clorura de benzalconiu este una din cele mai cunoscute substante din aceasta clasa terapeutica pentru actiunea sa rapida şi puternic antimicrobiana, antibacteriena, antivirala şi antimicotica. Sub forma de soluţie, se utilizeaza ca agent antimicrobian in infectii bacteriene, fungice şi virale ale pielii şi al mucoaselor. Se poate folosi sub forma asocierilor cu alte substante antimicrobiene, de exemplu cu clorhexidina, pentru o actiune sinergica si complementara”, menţioneaza prof. univ. dr. Calin Giurcaneanu, medic primar dermatovenerolog, preşedinte al Societaţii Romane de Dermatologie.

Asocierea celor doua substanţe, clorura de benzalconiu şi clorhexidina, se exprima prin acţiune sinergica şi complementara, ca agent antimicrobian in infectiile bacteriene, fungice şi virale ale pielii şi mucoaselor. Efectul antiseptic se instaleaza rapid, cu efect rezidual ce se menţine mai mult de 6 ore.

Alcoolul patrunde prin derm in glandele sebacee, sudoripare, radacinile firelor de par şi distruge microbii, insa prezinta şi unele dezavantaje: este un compus inflamabil, incolor, folosit pentru aplicaţii locale, iar evaporarea sa rapida determina efectul de uscaciune a pielii.
In plus, nu are acţiune antimicrobiana reziduala şi este uşor inactivat de materiale proteice (cum ar fi sangele).

Tinctura de iod este, de fapt, o soluţie alcoolizata care cuprinde iod 2% şi iodura de potasiu 2%.
Aceasta soluţie potenţeaza penetraţia alcoolului prin piele şi este remanenta (efect ce se menţine de la aplicare).
Nu se aplica direct pe plagi sau mucoase pentru ca devine citocaustic.
Nu se foloseşte niciodata in comprese umede pentru ca, in contact cu apa, iodul se transforma in acid iodhidric care este iritant pentru tegumente şi poate produce alergii importante.
Deoarece iodul care impregneaza tegumentul este absorbit in organism, se recomanda prudenţa in folosirea lui prin badijonare pe zone mari ale pielii, mai ales la bolnavii care au suferinţe tiroidiene.
Pentru eficienţa maxima trebuie sa ramana pe piele cel putin 2 minute sau mai mult, daca nu este inca uscata.
Exercita un efect bacteriostatic atata timp cat acesta ramane pe piele.

Exista numeroase substanţe antiseptice, cele mai folosite fiind rivanolul, violetul de genţiana şi albastru de metilen.

Care sunt criteriile pentru alegerea unui antiseptic?

#Spectru larg antimicrobian
#Actiune rapida
#Toleranta buna
#Actiune persistenta
#Eficient in prezenţa materiei organice (cum ar fi sangele).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.