Cel mai celebru timisorean de la Viena a ajuns la borna 80

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 18.07.2015 15:26 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Ioan Holender s-a nascut la 18 iulie 1935, la Timişoara.
Este cetaţean de onoare al municipiului Timişoara şi este cunoscut şi recunoscut ca impresar şi director al Operei de la Viena.

Ioan Holender provine dintr-o familie de evrei din Timişoara, spune Wikipedia.
Tatal era fabricant de marmelada, dar in anul 1948 fabrica de marmelada şi oţet din Timişoara a fost naţionalizata, tanarul Ioan Holender fiind nevoit sa munceasca un an de zile ca muncitor necalificat, la Intreprinderea de Transport Timişoara, pentru a-şi asigura existenţa.
In 1953, a fost admis la Politehnica din Timişoara unde a studiat la secţia „material rulant".
Pe cand era in anul trei, in 1956, a ţinut un discurs in timpul revoltei studenţilor din Timişoara, ca urmare a Revoluţiei anticomuniste din 1956 din Ungaria, fapt pentru care a fost exmatriculat.
In 1959 a parasit Timişoara şi s-a stabilit impreuna cu tatal sau la Viena, unde mama sa locuia deja.

Imediat s-a inscris la Conservatorul de Stat din Viena unde a studiat muzica clasica intre 1960 şi 1962, dupa care a inceput sa cante ca bariton la teatrele de opera din Viena, Klagenfurt şi Sankt Pölten (intre 1962 şi 1966).
Din 1966 a devenit agent de impresariat artistic şi manager muzical la Agenţia de teatru „Starka", pe care a facut-o faimoasa in lumea artistica şi pe care a preluat-o dupa catva timp, devenind „Agenţia de impresariat artistic Holender".
In 1988, a devenit secretarul general al Operei din Viena şi al Volksoper (Opera pentru popor), pentru ca in 1992, dupa moartea neaşteptata a directorului Eberhard Waechter, sa fie numit manager general al celor doua instituţii.
A fost director al Operei de Stat din Viena intre 1 aprilie 1992 şi 30 august 2010, fiind director al celebrei instituţii pentru cea mai lunga perioada din istoria Operei vieneze.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.