Cel mai macabru adevar al dictaturii comuniste: Operatiunea Trandafirul...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 19.12.2015 12:29 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Operatiunea Trandafirul, devenita apoi Actiunea Vama, s-a desfasurat in zilele de 18 si 20 decembrie 1989, in cadrul actiunilor de reprimarea a revolutiei din decembrie 1989.
43 de cadavre ale celor impuscati mortal la demonstratiile din Timisoara in zilele de 16 si 18 decembrie, dar si ale unor raniti executati in Spitalul Judetean Timis (SJT), au fost ridicate de la morga acestui spital si transportate la Bucuresti, unde au fost incinerate in Crematoriul Cenusa.
Scopul era stergerea urmelor masacrului de la Timisoara.
Disparitia cadavrelor urma sa fie explicata sustinand ca persoanele respective au parasit fraudulos tara, fugind in statele vecine.

Ordinul a venit din partea Elenei Ceausescu, care era tot timpul in contact direct cu sotul ei aflat in vizita oficiala in Iran.
Din conducerea superioara de partid si de stat au mai contribuit Tudor Postelnicu si Emil Bobu.
Conducatorii operatiunii: General-locotenent Constantin Nuta, adjunct al ministrului de interne, sef al Inspectoratului General al Militiei (IGM) (1978-1989), care cunostea tot planul si avea si sarcina aplicarii lui,
gen. Velicu Mihalea, adjunct al sefului IGM, gen. Emil Macri, sef al Directiei contrainformatii economice din Departamentul Securitatii Statului (DSS).
Alti ofiterii superiori de Securitate si Militie implicati erau: Filip Teodorescu, loctiitor al sefului Directiei contraspionaj din DSS, Traian Sima, sef al Securitatii Timis, Nicolae Ghircoias, director al Institutului de Criminalistica al IGM, cu sediul la Bucuresti, Ion Deheleanu, sef al Militiei judetene Timis, locotenent-colonel Ion Corpodeanu, loctiitor al sefului Militiei Judetene Timis, Ion Baciu, sef al Directiei Economice din IGM, col. Petre Moraru, loctiitor al sefului IGM, col. Tudor Stanica (a fost de fata la emiterea ordinelor, dar nu a participat personal in actiune),
Un rol important a avut si medicul chirurg, general de Securitate Mircea Octavian Ignat, care lucra la SJT.
Din dispozitia procurorului general al RSR, Nicolae Popovici, au fost trimisi la Timisoara adjunctul procurorului general Gheorghe Diaconescu.
A mai fost detasat si procurorul Ovidius Paun, dar el nu a mai ajuns in oras.
Din partea Directiei Sanitare judetene a fost implicata dr. Rodica Novac.
Pentru ridicarea cadavrelor si incarcarea lor in autovehicul, Ion Corpodeanu i-a desemnat pe ofiterii si subofiterii de militie: mr. Gheorghe Avram, mr. Iosif Veverca, cpt. Laurentiu Preda, cpt. Tiberiu Grui, cpt. Eugen Misea si lt. major Eugen Peptan.
Colonelul Nicolae Ghircoias avea sarcina sa coordoneze activitatea de selectare a cadavrelor in morga spitalului judetean din Timisoara, intrucat el vizitase spitalul si mai inainte si avea informatii despre cauzele mortii.
Scopul era selectarea cadavrelor celor care au participat la actiunile de protest de cele ale bolnavilor care au murit din cauze patologice.
Dupa imbarcarea celor 43 de cadavre, asezate in saci de plastic, in masina autofrigorifica, colonelul Ghircoias a organizat si desavarsit si furtul si distrugerea evidentelor compromitatoare ale spitalului.
Conform planului, cadrele Militiei din Timisoara implicate in actiune nu trebuiau sa cunoasca ordinul ca mortii transportati la Bucuresti vor fi incinerati.
Unul dintre participantii la actiunea Vama, maiorul de militie Dumitru Sorescu, a fost inaintat dupa Revolutie la gradul de general si numit chestorul sef al Politiei romane.

In seara zilei de 17 decembrie, col. Corpodeanu a fost chemat de gen. Nuta, care i-a ordonat sa se ocupe de transportul unor cadavre impuscate de la morga Spitalului Judetean Timis, devenita neincapatoare, la Institutul Medico-Legal (IML) din Bucuresti.
La ora aceea erau 56 de cadavre in morga si, desi alimentarea cu curent electric nu era intrerupta, se afirma ca nu functioneaza camerele frigorifice.
Col. Deheleanu, seful lui Corpodeanu, a ordonat formarea unei echipe de la sectia judiciara a Militiei judetene, de supravegherea indeplinirii ordinului urmand sa se ocupe col. Ghircoias.

Cronologia evenimenelor din zilele de 18-19 decembrie in Timisoara

Ora 8:00: procurorul-sef adjunct Gheorghe Diaconescu era prezent la Directia Sanitara, la dr. Rodica Novac, impreuna cu col. Ghircoias.
Ora 9:00: In zona spitalului si in curtea acestuia a fost desfasurat un intreg dispozitiv de aparare format din securisti si militieni sub comanda mr. Veverca si mr. Dragos. In acelasi timp, s-a interzis orice vizita in spital, fiind permisa numai intrarea personalului medico-sanitar pe baza de legitimatie.
Ora 10:00: au sosit si generalii Nuta si Mihalea.
In urma vizitei la spital, procurorul general adjunct Gh. Diaconescu cere col. Ghircoias sa trimita la SJT echipa pentru operatiunea de verificare a celor decedati.
Ora 14:00: autopsierul Traian Bodonea aduce la morga saci de nailon.
Ora 17:00: procurorul Diaconescu se prezinta la Directia Sanitara.
Ora 18:00: doctorul Ovidiu Sorin Golea, directorul Spitalului Judetean, este vizitat de col. Sima Traian si col. Ghircoias.
Ora 19:00: Gen. Nuta vorbeste la telefon cu col. Petre Moraru si cu col. Ion Baciu (care se aflau la Bucuresti), si le ordona sa ia masurile necesare pentru paza unui transport de la Timisoara la Bucuresti. In termeni codificati, era vorba de „primirea unui camion de la Timisoara cu diferite colete sosite din strainatate ca ajutoare, si care trebuie distruse la Bucuresti, la Vama Antrepozite”.
Col. Ion Baciu se deplaseaza, tot din ordinul gen. Nuta, la procurorul general Nicolae Popovici, care il astepta, si l-a primit imediat, spunandu-i ca l-a sunat gen. Nuta si i-a cerut sa-l sprijine in distrugerea unor colete ce urmau a fi trimise de la Timisoara.
Ora 19:00: dr. Golea a ridicat cheia de la morga. Pe geamurile saloanelor sau camerelor spitalului cu orientare spre intrarea morgii au fost asezate paturi, pentru a bloca vizibilitatea din interior.
Ora 23:00: la cererea col. Ghircoias si col. Corpodeanu, dr. Golea deschide morga. Cinci ofiteri de militie condusi de col. Ghircoias, medicii legisti (prof. dr. Traian Crisan si conf. dr. Milan Dressler) si procurorii civili incep identificarea si selectarea cadavrelor. Cele selectate sunt introduse in saci de plastic.
Ora 23:30: Incepand cu aceasta ora circulatia bolnavilor prin spital era totalmente interzisa.
Dorel Cioaca, sofer pe autoizoterma 21-TM-2701, angajat al Complexului de Crestere si Ingrasare a Porcilor COMTIM, este convocat din dispozitia inginerului Dan Rotariu, la sediul Militiei judetene, unde capitanul Valentin Ciuca il invita in birou, si ii spune ca poate sa doarma pana la noi ordine.
Ora 0:45: In jurul acestei ore, din ordinul lt. col. Corpodeanu, au fost indepartate din fata intrarii si din curtea spitalului trupele, astfel autoizoterma (la volanul careia era cpt. Valentin Ciuca) a putut intra pana la usa morgii. A mai sosit si o Dacia 1310 alba (nr. 1-TM-236, condusa de soferul sefului Militiei Judetene, plut. adj. Alexandru Kocic), in care erau doi militieni de la Inspectoratul Judetean Timis.
Ora 1:00: luminile din curtea spitalului au fost stinse, pentru ca bolnavii din spital sa nu poata observa actiunea.
Ora 1:30: cei sase ofiteri desemnati de Corpodeanu - Iosif Veverca, Gheorghe Avram, Eugen Misea, Laurentiu Preda, Tiberiu Grui si Eugen Peptan - au inceput incarcarea in autoizoterma a cadavrelor (denumite in continuare „colete”) indicate de Ghircoias.
Ora 4:15: A luat sfarsit operatiunea de imbarcare a cadavrelor in autoizoterma, care paraseste curtea spitalului, insotita de autoturismul Dacia amintit mai sus. Luminile din curtea spitalului au fost aprinse din nou, iar trupele ce asigurau dispozitivul de aparare si-au reluat pozitiile initiale.
De la Spitalul Judetean Timis sunt ridicate registrele de consultatii, de internari, procesele-verbale de constatare a decesului si fisele de miscare ale bolnavilor, impachetate in doua colete si predate col. Ghircoias. Ulterior, unele registre au fost inapoiate, din ele lipsind insa anumite file.
Ora 5:20: soferul Dorel Cioaca, care dormea in biroul capitanului Ciuca, este trezit.
Ora 5:45: autoizoterma porneste spre Bucuresti pe ruta Sibiu - Ramnicu Valcea – Pitesti, fiind escortata de Dacia alba.
Cele doua autovehicule au fost asteptate la km 36 de pe autostrada Bucuresti-Pitesti de o echipa de ofiteri condusa de Ion Baciu. Din momentul preluarii transportului, operatiunea primea indicativul „Actiunea Vama”.

Actiunea „Vama”

Conform ordinului gen. Nuta, autoizoterma cu „colete” a fost preluata pe 19 decembrie, la km 36, de o echipa condusa de col. Baciu si formata din lt.-col. Petre Marin, mr. Dumitru Sorescu, Teodor Bagu, Marin Serban si subofiterii Valerica Gorgarea si Florin Stanciu.
Aceasta echipa a schimbat-o pe cea veche, din Timisoara, subofiterul Florin Stanciu preluand conducerea autoizotermei.
Cei de la Timisoara si-au continuat drumul cu Dacia alba, si au fost cazati la hotelurile Astoria si Cerna, unde capitanul Dan Fediuc le-a rezervat cate o camera cu doua paturi.
Inainte de plecarea de la km 36, numerele de inmatriculare, atat al Daciei alba cat si al autoizotermei, au fost inlocuite cu numare de inmatriculare de Bucuresti, primite de la Directia Circulatie (al carei sef nu a fost initiat in actiune).
In jurul orei 17 autoizoterma si echipa de insotitori din Bucuresti au ajuns la crematoriul „Cenusa” din Bucuresti, unde au fost primite de Gheorghe Ganciu, director al Administratiei Cimitirelor din Bucuresti (cu sediul la Cimitirul Belu), colonel de Securitate in rezerva, fost subordonat al gen. Macri, si de administratorul Crematoriului Cenusa, Iosef Emilian Zamfir, care era de asemenea ofiter de Securitate trecut in rezerva.
Ei au intrerupt alte operatii de incinerare care erau in curs, si au inceput incinerarea cadavrelor sosite de la Timisoara. Pentru reusita actiunii, celor 5 fochisti le-a fost dat cate un plic cu 2000 de lei, si acestia au inceput lucrul imediat, fara obiectiuni.
Col. Moraru a trimis 6 ofiteri pentru asigurarea pazei.
In jurul orei 18:00 fost inceputa descarcarea cadavrelor, incinerarea incepand aproape imediat si continuand toata noaptea.
Ultimul cadavru a fost descarcat pe 20 decembrie in jurul orei 4:00, si atunci autoizoterma a parasit crematoriul. Incinerarea a fost finalizata in jurul orei 8:30.
In jurul orei 10:00, col. Baciu a raportat col. Moraru incheierea actiunii, care l-a trimis la crematoriu pe soferul Nutu Dorel Marian cu o autoduba, in care au fost incarcate cele 4 tomberoane cu cenusa si transportate pe raza localitatii Popesti-Leordeni, Ilfov, unde continutul lor a fost deversat intr-o gura de canal.
Dupa Revolutie, col. Baciu, lt.col. Petre Marin si mr. Dumitru Sorescu au facut cate un raport despre actiunea desfasurata de ei, si aceste rapoarte au fost prezentate in seara zilei de 24 decembrie inginerului Marian Gostin, reprezentantul CFSN, care se afla la IGM, apoi predate ministrului apararii nationale, gen. Nicolae Militaru.

Numele mortilor

In momentul operatiunii, la morga SJT se aflau 56 de cadavre, din care au fost sustrase 43.
Din acestea 8 erau neidentificate, dar dupa Revolutie s-a reusit stabilirea identitatii a 4 dintre ele.
Lista mortilor:
Andrei Maria (muncitoare UMT, impuscata in SJT)
Apró Mihai (lacatus auto)
Balogh Pavel
Balmus Vasile
Barbat Lepa
Banciu Leontina (muncitoare la AEM)
Belehuz Ioan
Belici Radian
Caceu (Kacsó?) Margareta (muncitoare la Institutul Politehnic)
Chorosi (Kőrösi?) Alexandru
Cruceru Gheorghe
Carpin Danut
Csizmarik Ladislau
Ciobanu Constantin
Wittman Petru
Nagy Eugen
Ferkel Suteu Alexandru
Florian Antoniu Tiberiu
Girjoaba Dumitru Constantin (electrician, impuscat in SJT)
Hategan Petru
Iosub Constantin
Iotcovici Gheorghe Nutu
Ewinger Slobodanca
Ianos Paris
Luca Rodica (muncitoare la Coop. „Incaltamintea”)
Lacatus Nicolae
Munteanu Nicolae Ovidiu
Miron Ioan (pensionar CFR, impuscat in SJT)
Motohon Silviu
Mardare Adrian
Otelita Aurel
Opre Gogu
Osman Dumitru
Radu Constantin
Sporer Rudolf Herman
Stanciu Ioan
Sava Angela Elena
Zabulica Constantin
Zornek Otto
cadavru neidentificat
cadavru neidentificat
cadavru neidentificat
cadavru neidentificat

sursa: wikipedia

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.