Cel mai mare meteorit dintr-o singura bucata

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 17.07.2012 18:19 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Meteoritul Hoba, cunoscut şi ca Hoba West, este un meteorit care se află la ferma "Hoba West", nu departe de Grootfontein, în regiunea Otjozondjupa din Namibia, în Africa.

După descoperirea sa, din cauza masei sale mari, nu a fost niciodată mutat de unde a căzut. Masa principală este estimată la peste 60 de tone şi este cel mai mare meteorit cunoscut ca o singură bucată, precum şi cea mai masivă bucată de fier naturală cunoscută la suprafaţa Pământului.
Meteoritul Hoba se crede că a căzut cu mai mult de 80.000 de ani în urmă şi că atmosfera Pământului l-a încetinit până la punctul în care a scăzut viteza aproape de zero, astfel încât a rămas intact şi a cauzat o excavare mică.
Meteoritul este neobişnuit în faptul că este plat pe ambele suprafeţe mari.
Proprietarul terenului a spus că a găsit obiectul în timp ce ara câmpul cu un bou. În timp ce ara, agricultorul a auzit un puternic sunet metalic, înainte ca plugul să se oprească brusc. Meteoritul a fost excavat la scurt timp după, identificat şi descris de către omul de ştiinţă britanic Jacobus Hermanus, al cărui raport a fost publicat în 1920.
Meteoritul Hoba este format din metal şi măsoară 2,7 metri pe 2,7 metri, cu o înălţime de 0,9 metri. În 1920, masa a fost estimată la 66 de tone.
Eroziunea, prelevarea de probe ştiinţifice şi vandalismul au redus volumul acestuia de-a lungul anilor. Masa rămasă este în prezent estimată la puţin peste 60 de tone. Meteoritul este compus din fier (aproximativ 84%) şi nichel (aproximativ 16%), cu urme de cobalt.
În încercarea de a controla vandalismul, Guvernul din Namibia (pe atunci Africa de Sud-Vest) a declarat meteoritul Hoba monument naţional pe 15 martie 1955, cu permisiunea doamnei O. Scheel, care era proprietarul fermei în acel moment.
În 1985, "Rossing Uraniu Ltd." a pus resurse şi fonduri la dispoziţia guvernului Namibiei pentru a oferi o protecţie suplimentară împotriva vandalismului.
În 1987, J. Engelbrecht, proprietarul fermei "Hoba West", a donat meteoritul, precum şi locul în care se află, la stat, pentru scopuri "educative", spune Wikipedia.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.