Cel mai mediatizat EDIFICIU al TIMISOAREI, simbol al moldovenizarii BANATULUI?…

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 06.10.2017 19:54 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Catedrala a fost inaugurata in data de 6 octombrie 1946 in prezenţa Regelui Mihai, a primului-ministru Petru Groza şi a episcopilor Augustin Pacha şi Ioan Balan.

Cel mai mediatizat edificiu al Timisoarei, Catedrala Mitropolitana, a fost construit intre 1936 şi 1941 şi este, in prezent, cea mai inalta biserica din Romania, cu cei 90,5 m.

Istoria Catedralei, evident, se inradacineaza in anul 1919, cand Banatul s-a alaturat Romaniei.
Administraţia romaneasca a trebuit sa incurajeze ortodoxia, dupa o perioada de sute de ani in care Banatul s-a aflat sub dominaţia religiilor catolice şi musulmane.
Parohia din Cetate s-a infiinţat in 1926, apoi Episcopia de Timişoara in 1939, ridicata la rangul de arhiepiscopie, iar in 1947 s-a creat Mitropolia Banatului.

Stilul arhitectural al catedralei-simbol a Banatului este atat de unic, cum spun unii, incat au mai existat şi surori mai mici, bisericile Spirea Veche si Belvedere din Bucuresti, intrucat arhitectura interioara si exterioara reproduce in miniatura, cu unele diferente, planul catedralei timisorene.
In plus, intr-o zona a Banatului care era aproape pustie in materie de construcţii cu tipar romanesc, stilul arhitectonic a fost inspirat de arhitectura moldoveneasca in general şi in special de Biserica Sfantul Gheorghe din Harlau.
Altfel spus, Catedrala Mitropolitana este de fapt un simbol al… moldovenizarii Banatului.

Proiectul arhitectural care a caştigat i-a apartinut lui Ioan Traianescu din Bucuresti.
Mai puţin se ştie, insa, ca la concurs a participat şi Silvestru Rafiroiu, un arhitect modern şi novator al timpurilor, cum se spune pe arhitectura-1906.ro.
Arhitectul Silvestru Rafiroiu a fost unul dintre reprezentanţii noului curent modernist, in zona Arad-Timisoara.

Timişoreanul nascut in judeţul Trei Scaune, Silvestru Rafiroiu, şi-a incheiat studiile preuniversitare la Liceul „Constantin Diaconovici Loga”, din Timişoara, absolvind in 1922.
Şi-a desfaşurat activitatea profesionala la domeniile Mocsonyi, la Primaria Arad, fiind membru in comitetul edilitar al municipiului Arad (1929-1932), liber profesionist intre 1932-1939, apoi arhitect la Primaria Timişoara in perioada 1936-1948.
Intre anii 1950-1953, a fost arhitect proiectant la I.P.I.V. Timişoara, şef şantier la Sovromconstrucţia intre 1950-1952, iar din 1953 – referent arhitect la D.R.D.T.
S-a stins din viaţa la Timişoara, pe 10 noiembrie 1961, fiind inmormantat in Cimitirul Elisabetin.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.