Cel mai mic procent de cazuri de diabet se inregistreaza in Regiunea Vest

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 06.04.2016 17:23 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Sarbatorita in fiecare an pe 7 aprilie, Ziua Mondiala a Sanatatii aduce in atentia publicului o problema majora de sanatate publica si ofera solutii preventive si suport informativ pentru schimbarea stilului de viata.
Prevenirea diabetului zaharat de tip II este tema Zilei Mondiale a Sanatatii din 2016.
In perioada 6 -10 aprilie, Institutul pentru Dezvoltare in Sanatate si Educatie, in colaborare cu Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, se alatura campaniei lansata de Organizatia Mondiala a Sanatatii si va ofera informatii cu privire la patru elemente de baza ale unui stil de viata sanatos, prin intermediul carora diabetul şi complicaţiile acestuia pot fi tinute la distanta: alimentatia echilibrata, activitatea fizica, testarea periodica a glicemiei si respectarea recomandarilor medicilor.

Diabetul zaharat este o afectiune cronica netransmisibila cauzata de incapacitatea pancreasului de a produce suficienta insulina sau de dificultatea organismului de a folosi eficient insulina pe care pancreasul o produce.
Insulina este un hormon care regleaza cantitatea de zahar din circulatia sangvina, iar hiperglicemia (nivelul crescut de zahar din sange) care apare la persoanele care au diabet si nu primesc tratament, are efecte dramatice la nivelul vaselor mici de sange si al nervilor.

Exista mai multe tipuri de diabet:
– de tip I (cunoscut sub numele de insulino-dependent, juvenil), in care pancreasul nu secreta suficienta insulina; este o afectiune autoimuna, ale carei cauze inca nu sunt cunoscute. Doar 10% dintre pacientii cu diabet au aceasta forma a bolii.
– diabetul de tip II (cunoscut sub numele de non-insulino-dependent, al adultului) se datoreaza utilizarii ineficiente a insulinei de catre organism si este o consecinta a stilului de viata nesanatos (sedentarism, exces ponderal). La nivel mondial, 9% dintre adulti traiesc cu diabet, iar numarul de copii cu diabet de tip II a inregistrat o crestere fara precedent.
– diabetul de sarcina (gestational) este o crestere a nivelurilor glicemiei in timpul sarcinii. Femeile care au aceasta afectiune prezinta un risc crescut de complicatii si pot dezvolta diabet de tip II in viitor.
– alte forme de diabet, induse de medicamente, datorate unei defecte genetice ale pancreasului sau unor afectiuni hormonale, etc.

Principalii factori de risc ai diabetului zaharat de tip II sunt istoricul familial, rasa, varsta, alimentatia nesanatoasa, fumatul, obezitatea, sedentarismul, hipertensiunea arteriala, dislipidemiile, diabet gestational in antecedente sau nutritie neadecvata in timpul sarcinii.

Tratamentul diabetului este personalizat si poate include administrare de medicamente sau de insulina si adoptarea unui stil de viata sanatos.
Pana la 70% din cazurile de diabet de tip II ar putea fi, insa, prevenite daca ar fi realizate schimbari comportamentale la nivelul factorilor de risc modificabili – dieta, consum de tutun, sedentarism, controlul obezitatii, al hipertensiunii si dislipidemiilor.

La nivel mondial, 387 de milioane de oameni sunt diagnosticati cu diabet zaharat.
Federatia Internationala de Diabet estimeaza ca, pana in anul 2030, diabetul va deveni a 7-a cauza de mortalitate in lume, numarul persoanelor care au aceasta afectiune ajungand la o jumatate de miliard.

In Romania, aproape 2 milioane de persoane cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani sunt diagnosticate cu diabet.
Cele mai multe cazuri de diabet de tip 2 sunt inregistrate in zona de  sud (13,39%), urmat de regiunea Bucureşti-Ilfov (12.79%), procente mai mici inregistrandu-se in vest (8,2%) şi in centrul tarii (9,99%), conform Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitaţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.